Trump eist snelle verkoop TikTok, anders verbiedt hij app in VS

AFP
De Amerikaanse activiteiten van socialemedia-app TikTok moeten over anderhalve maand zijn verkocht, anders wordt de populaire app in de Verenigde Staten  verboden. Dat heeft president Donald Trump gezegd. Hij wil ook dat er bij de overname een substantieel bedrag aan de Amerikaanse overheid overgemaakt wordt.

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis zei Trump dat de app verkocht moet worden aan een “veilig” Amerikaans bedrijf. Hij wil ook dat de Amerikaanse schatkist verdient aan de overname, en gaf toe dat het merk TikTok door zijn populariteit van grote waarde is.

TikTok, waarop gebruikers korte filmpjes kunnen plaatsen, is vooral erg geliefd bij tieners. Maar Washington wantrouwt de app momenteel, omdat het vreest dat ByteDance hiermee informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent dat. Het Amerikaanse leger heeft het gebruik van TikTok verboden.

De opmerkingen zetten extra druk op Microsoft om snel een deal te sluiten. De softwarereus wil de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten van TikTok overnemen. Dit weekend kreeg het bedrijf al toestemming van het Witte Huis om de onderhandelingen hierover af te ronden met ByteDance, de Chinese internetgigant die TikTok bezit.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lars vandenberge

  Drogredenen, heel het internet zit vol met analytische software. Je kunt niet meer op het net gaan zonder langs alle kanten gemonitord te worden. En als een instantie gegevens nodig heeft koopt hij deze gewoon van een grote speler op.

 • Nadine Huldemont

  Google mag ook niet in China, normaal dat Trump tiktok zou verbieden in Amerika. Tenminste een president met ballen.

 • Andy Staelens

  We gaan de Windows computers dus moeten aan de kant zetten, want Trumpie dumpie gaat er zich mee moeien. Apple is ook al geen optie en Chrome zeker niet. Het zullen dus Chinese worden, want Europese bestaan er niet...

 • Herman Van Arendonk

  Het is nogal doorzichtig. Trump baalt van de Tik Tok videos van Sarah Cooper, dus moet Tik Tok weg.

 • Ward Berden

  Trump zorgt beter voor zijn burgers (veiligheid persoonlijke gegevens) en bedrijven (Microsoft) dan onze politici. Die doen helemaal niets terwijl wij onze gegevens aan China blijven doorspelen. Als binnen enkele jaren al onze bankrekeningen beroofd worden, zullen ze weer doen alsof hun neus bloedt.