Trump eist dat Europa 800 gevangen IS-strijders overneemt en berecht: “Of we laten ze vrij”

De Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg hebben gedaan in de strijd tegen IS, en wil de berechting overlaten aan andere landen. Dat schrijft hij in twee tweets. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemt de eis “buitengewoon moeilijk te realiseren”. 

Trump waarschuwt bovendien dat hij de strijders zal vrijlaten, als Europa niet akkoord gaat. “Wij hebben al genoeg tijd en geld in deze strijd gestoken, het is tijd dat anderen nu hun verantwoordelijkheid nemen”, zo twittert hij. 

“We vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten 
meer dan 800 IS-strijders terug te nemen die we in Syrië hebben gevangengenomen en hen voor de rechter te brengen. Het kalifaat is klaar om te vallen. We trekken ons terug na een 100 procent kalifaat overwinning!", aldus Trump.

“Het alternatief is dat we hen moeten laten gaan en dat is geen goed alternatief (...) De VS willen niet dat deze strijders in Europa rondzwerven want dat is waar ze heen zullen gaan.”

lees verder onder de tweet:

Een terugkeer is alleen mogelijk “als deze mensen onmiddellijk een proces krijgen, als ze in voorlopige hechtenis worden genomen”, zei de Duitse buitenlandminister Heiko Maas gisteravond op tv-zender ARD. Een terugkeer is alleen mogelijk “als deze mensen onmiddellijk een proces krijgen, als ze in voorlopige hechtenis worden genomen.”

Om dat te bewerkstelligen, is informatie en een gerechtelijk onderzoek nodig, en dat is allemaal niet gewaarborgd. “En zolang dat niet het geval is, beschouw ik dat als buitengewoon moeilijk te realiseren.”

Maas zegt dat personen met de Duitse nationaliteit het recht hebben om terug het land binnen te komen. Maar in Syrië is het op dit moment niet mogelijk dit te onderzoeken. “Daarom overleggen we met de Fransen en de Britten over hoe we daarmee moeten omgaan.”

Strijd tegen IS loopt op z'n einde

De strijd tegen IS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten “op zeer korte termijn” het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen. Dat liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) gisteren weten.

De laatste dagen geven IS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens 200 strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden IS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurorganisatie.

“Bondgenoten moeten regio beveiligen”

Sinds Trump heeft aangekondigd zijn militairen zo snel mogelijk te willen terugtrekken uit Syrië, wordt er openlijk naar de andere NAVO-landen gekeken om de Amerikaanse militairen te vervangen. De VS willen dat zij troepen en militaire hulpmiddelen naar Syrië sturen om het land nu te beschermen tegen terroristen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence verklaard, in de marge van de veiligheidsconferentie in München. 

“We vragen onze bondgenoten om de regio te beveiligen en te voorkomen dat Islamitische Staat of een andere extremistische organisatie opnieuw grondgebied kan veroveren”, zo deelde Pence daar mee. 

De beslissing van Trump om de VS terug te trekken uit Syrië, heeft veel kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. De vrees is dat IS binnen afzienbare tijd weer meer terrein terug zal winnen.

De Amerikaanse president Donald Trump.
AP De Amerikaanse president Donald Trump.76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAMAL MAHASSINE

  gewoon een uitleveringsverdrag met syrie overeenkomen , en dan doorsturen

 • MICHELINE GEVERS

  Trump vraagt niets. Trump eist en dreigt. Beleefdheid heeft hij niet meegekregen van zijn Duitse vader.

 • Abdel Nasser

  Subtiel kan die man toch ook niet zijn. Onmiddellijk zijn partners chanteren is geen vorm om iets te bekomen. Zij zijn nu juist degenen die deze chaos gecreëerd hebben en daar ook veel geld aan wapens en olie aan verdiend hebben. Kuis uw eigen rommel op zou ik zeggen.

 • johan debue

  Guido Bervoets je hebt gelijk maar Rusland moet je niets verwijten in deze. Wat Rusland gedaan heeft in Syrie is niet te onderschatten het tij is slechts gekeerd toe zij op vraag van de legitieme regering van Assad ter hulp kwamen, anders was er in Syrie een fundamentalistisch regime aan de macht gekomen.De VS hebben daarentegen wapens geleverd en toen is het uit de hand gelopen doordat deze in verkeerde handen vielen.De echte overwinnaars zijn Assad en Rusland.

 • Peter Janssen

  Eerst oorlog stoken overal en dan de puinhoop opruimen in andermans schoenen schuiven en telkens beide partijen om beurt bewapenen voor de winst van de wapenhandel typisch vs!!Waarom nog belastinggeld verspillen aan terroristen?Hadden zij genade voor hun slachtoffers?Hetzelfde lot laten ondergaan en het is opgelost: de woestijn in ermee.Niks europa, wij hebben er al genoeg die meekwamen als vluchteling en geens wil er nog meer binnenhalen!