Trump eist dat "bloedbad" in Syrische Idlib ophoudt: “Doe het niet!”, tienduizenden burgers op de vlucht

Tienduizenden burgers zijn in lange colonnes auto’s en vrachtwagens op de vlucht geslagen voor het geweld.
AFP Tienduizenden burgers zijn in lange colonnes auto’s en vrachtwagens op de vlucht geslagen voor het geweld.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag via Twitter Rusland, Syrië en Iran opgeroepen te stoppen met burgers te doden in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib. Daar hebben troepen van die landen sinds midden december hun bombardementen opgevoerd.

"Rusland, Syrië en Iran doden, of staan op het punt duizenden onschuldige burgers te doden in de provincie Idlib. Doe het niet!", twitterde het Amerikaanse staatshoofd. Hij voegde eraan toe dat "Turkije hard werkt om een einde te maken aan dit bloedbad".

Gesteund door de Russische luchtmacht hebben de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad sinds 16 december hun bombardementen in de regio opgedreven. Ondanks een in augustus afgekondigd bestand, woeden er ook hevige gevechten op de grond met jihadisten en rebellen.

Deze opflakkering van het geweld heeft al aan ongeveer tachtig burgers het leven gekost. Volgens de Nederlandse correspondent Olaf Koens zijn tienduizenden burgers op de vlucht. “Het leger van Assad rukt op, de Russische straaljagers blijven de burgerbevolking bombarderen. Onschuldige inwoners kunnen nergens heen.”

De regio Idlib staat onder controle van de jihadistische Hayat Tahrir al-Cham (HTS) en andere rebellenbewegingen. Het regime, dat nu weer meer dan zeventig procent van het Syrische grondgebied controleert, heeft herhaaldelijk gezegd vastbesloten te zijn ook Idlib te heroveren. 

REUTERS
AFP
AFP
AFP
AP13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  We hebben toch maar geluk met alles. Sinds we alles via de virtuele snelweg met 1 tweet opgelost krijgen.

 • Roland Verhoeven

  want elk land is bereid om een derde van zijn land over te laten aan lui zoals IS en "rebellen"? Zo zal er snel vrede komen, dat lukt ook prima met de Taliban, waar de Amerikanen intussen smeken om onderhandelingen...Oorlog doe je tot de strijd voorbij is, niet tot de boekhouding van je wapenleveranciers klopt. Opkuisen die boel. Syrie heeft recht om haar land terug te nemen op al die gekken die daar zitten

 • Dimitri Mostrey

  Trump heeft die oorlog geërfd van zijn voorganger. Over Turkije heeft hij nog enige invloed. De 3 andere zo goed als niets. Dankzij de tweet bestaat het bovenstaande artikel. Het probleem onder de aandacht van de wereld brengen heeft waarde. Ook een methode om de partijen tot een humane oplossing te dwingen.

 • raf janssens

  Beste Ufuk, lees iets minder AKP propaganda en je zal merken dat jouw liefste Erdogan helemaal niemand ontwapend heeft. HTS (Al Qaeda) zwaait nog steeds de plak in Idlib en we mogen blij zijn dat Assad en Rusland er tenminste nog tegen vechten. Kijk ondertussen beter eens naar de misdaden die Erdogans regime in Turkije zelf pleegt: massamoorden op de Koerden, opsluiten van politieke tegenstanders, olie- en wapendeals met IS, opsluiten van kritische journalisten, enz.

 • Dirk De Graaf

  Aan de commentaren te lezen lijkt wel op een dolgedraaide carrousel tegenwoordig. Gisteren was Poetin de goede, dan Trump en dan weer Iran enzovoort .. Moet wel een domper zijn voor Erdogan, die zijn eieren in de mand van Poetin heeft gelegd, om nu te ondervinden dat deze niet naar hem luistert .. géén verrassing toch ?