Trump dreigt met vrijlating IS-gevangenen aan Europese grenzen

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Europese landen opgeroepen burgers terug te nemen die zich bij IS (Islamitische Staat) hebben aangesloten en die nu gevangen gehouden worden in kampen van Koerdische troepen in het noordoosten van Syrië.

Duizenden buitenlandse strijders uit een 80-tal landen sloten zich bij IS aan toen de terreurgroep in 2014 grote delen van Syrië en Irak innam. Het lot van de strijders en hun gezinnen is een dringende kwestie geworden sinds de groep eerder dit jaar verslagen werd verklaard.

Sommige kinderen werden gerepatrieerd, maar Europese landen zien liever geen strijders terugkeren die er actief voor kozen zich bij de extremistische groep aan te sluiten sloten.

"Op een gegeven moment zal ik moeten zeggen: ofwel neemt u ze terug ofwel laten we ze vrij aan uw grens", zei Trump vrijdag in het Oval Office van het Witte Huis. De Verenigde Staten willen niet opdraaien voor de kosten van het vasthouden van "duizenden" strijders, aldus de president. "Ze kwamen meestal uit Europa", zei hij over de buitenlandse strijders van IS.

LEES OOK: Doodverklaarde IS’er uit Antwerpen zit vast bij Koerden
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  NAVO partner is een instabiel gek die niet te vertrouwen is.

 • Greta Van de Vyver

  heu, die denkt zich alles te kunnen veroorloven. Kan hij zomaar beslissen wat er moet gebeuren in een land waar hij geen president is, en dan nog zeggen dat hij niet voor de kosten opdraait? Heb ik door omstandigheden belangrijk nieuws in dit verband gemist?

 • Luc Cleynhens

  Wie is er met die oorlogen begonnen ?????????? De oorlogszuchtige Amerikanen en niemand anders !!!!!! Het is niet omdat ze in WOII ons geholpen hebben dat ze nu over ons de baas moeten spelen en steeds blijven zeggen wat wij wel en niet mogen doen. Als ze ni braaf zijn zal Belgie een invasie van de USA doen, ze zullen dan wel anders praten .....

 • Wouter Beyen

  een ongemakkelijke waarheid voor de Europeanen, onze Europese bobos hebben veel woorden maar vertonen zeer weinig daadkracht. Kijken altijd naar de VS als er een brandje te blussen valt, en dan gaan ze misschien helpen, België stuurt dan een mijnenjager. Met deze duidelijke, beetje provocerende taal van Trump komt er hopelijk wat daadkracht vanuit Europa.

 • Kevin van Goethem

  Voor zulke zware feiten moet men de doodstraf terug invoeren. Dat is de enige juiste oplossing.