Trump dreigt met vergelding voor drone-aanval op Saudi-Arabië

De Amerikaanse president Donald Trump en de Iraanse president Hassan Rouhani.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump en de Iraanse president Hassan Rouhani.
Na de drone-aanval op het hart van de Saudische olieproductie, waardoor het land zijn output in één klap moest halveren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump gedreigd met vergelding. 

Trump zei gisterenavond op Twitter dat "er redenen zijn om te geloven dat we de schuldige kennen" voor de olie-aanval op Saudi-Arabië. "De VS staan klaar, maar we wachten op bevestiging en willen van Saudi-Arabië horen wie zij voor de aanval verantwoordelijk houden en onder welke omstandigheden we verdere stappen moeten ondernemen." 

De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo beschuldigde Iran er het afgelopen weekend nog van achter de drone-aanval te zitten, maar Teheran ontkent.  Inmiddels is de aanval opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen.

De invloedrijke Amerikaanse senator en Trump-vertrouwelinge Lindsey Graham verdedigde alvast een tegenaanval op Iraanse olieraffinaderijen. "Zo'n stap zal de ruggengraat van het regime in Teheran breken", schreef hij zaterdag op Twitter.

“Geen ontmoeting met leiders Iran”

De Amerikaanse president sluit in een tweede tweet uit dat er een ontmoeting met Iraanse leiders zou komen. Daarmee spreekt hij zichzelf en zijn entourage echter tegen, want de voorbije weken werden er meermaals verklaringen afgelegd over een mogelijk treffen met Iraans president Rohani. De Franse president Emmanuel Macron drong daar ook op aan.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  De grote onnozelaars zijn die Europeanen die nog geloven in de oprechtheid van de Iraanse leiders.

 • Sharon Debeul

  Miljarden dollars heeft SA aan de VS betaald voor bescherming en op een ochtend zijn ze plots de helft van hun olieproductie kwijt door drone vliegtuigjes die een fractie kosten. Miljarden dollars heeft SA aan de VS betaald voor hi-tech vliegtuigen en raketten om in Jemen vooral kinderen en vrouwen te treffen.Ze zijn in Jemen nog meter dichterbij hun militaire objectieven gekomen.

 • johan debue

  Hopelijk kan Iran Amerika eens een goede les leren.

 • Lieve Vandamme

  Zoals voorspeld::: Olieoorlog kan beginnen!!! Geld, geld , geld.....

 • Edgard Moens

  Een goede zaak voor de Amerikaanse olieindustrie..