Trump dreigt met uitsluiting Canada uit Nafta

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een uithaal naar Canada gedreigd met de "beëindiging" van Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada.

De VS hebben eerder deze week een akkoord met Mexico bereikt over een nieuwe versie met Nafta. De gesprekken met Canada werden vrijdagavond zonder akkoord afgebroken, maar worden woensdag voortgezet.

De Amerikaanse president waarschuwt nu dat hij een akkoord met zijn noorderbuur niet essentieel vindt. "Er is geen politieke noodzakelijkheid om Canada in het nieuwe Nafta-akkoord te houden. Als we geen eerlijk akkoord bereiken voor de VS, na decennia van misbruik, ligt Canada eruit", zo tweet Trump.

AFP

Het is niet duidelijk of een handelsakkoord met Mexico maar zonder Canada wel een meerderheid zal krijgen in het Congres. "Het Congres moet niet tussenkomen in deze onderhandelingen of ik zal Nafta volledig beëindigen en we zullen het veel beter hebben", schrijft Trump daarover op zijn favoriete medium.

"Nafta is een van de slechtste handelsakkoorden die ooit gemaakt werden. De VS hebben er duizenden bedrijven en miljoenen jobs door verloren", schrijft de president voorts. "We maken een nieuw akkoord of we keren terug naar pre-Nafta."
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Bonacasa

  Karel Balen, verdiep je eens wat meer in de materie in plaats van alles klakkeloos te geloven. Trump heeft maandelijks minder jobs gecreëerd dan Obama, de schuldenlast vergroot exponentieel, het is wachten op de volgende crisis.

 • joannes Roderigas

  die gebruikt vaak stoere taal om ze later af te zwakken tot ... ja niks meer.

 • Louis Verdonck

  Die man is compleet gek aan het worden. Kent dus niets, maar dan ook niets van democratie en de functies van een president.

 • annie dupont

  belangrijk : trump zegt dat het congress zich niet moet moeien met de onderhandelingen ..... democratie ?

 • HUBERT VANHOVE

  Dreiging is schijnbaar het enige waar hij verstand van heeft voor de rest is het maar over