Trump dreigt met “overweldigend geweld” als Iran “ook maar iets Amerikaans” aanvalt

Photo News
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met “groot en overweldigend geweld” tegen Iran mocht het land “ook maar iets Amerikaans” aanvallen. Dat heeft hij gezegd op Twitter. De uitspraak komt er nadat Teheran eerder vandaag verklaarde dat de nieuwe sancties die de VS gisteren tegen Iran aankondigde alle diplomatie uitsloot en het Witte Huis “mentaal achter” noemde.

“Irans erg domme en beledigende verklaring van vandaag toont alleen aan dat het land de realiteit niet begrijpt”, aldus de tweet van Trump. “Elke aanval van Iran op ook maar iets Amerikaans zal beantwoord worden met groot en overweldigend geweld. In sommige gebieden zal ‘overweldigend’ de ‘totale vernietiging’ betekenen.”

Trump had gisteren sancties aangekondigd tegen de hoogste geestelijke leider van Iran ayatollah Ali Khamenei – hij noemde hem ayatollah Khomeini, die stierf in 1989 – en een aantal hoge Iraanse politici, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. In een speech op de Iraanse staatstelevisie zei de Iraanse president dat de sancties ook geen effect zouden hebben, omdat Khamenei geen activa in het buitenland heeft.

Dat werd door Teheran vandaag “het permanente einde van het pad van de diplomatie” genoemd. President Hassan Rouhani noemde het Witte Huis zelfs “mentaal achter”. (lees hieronder verder)

De spanningen tussen de VS en Iran zijn de jongste maanden opgelopen, zeker nadat Washington Teheran ervan beschuldigde twee commerciële tankers aangevallen te hebben in de Perzische Golf midden juni. Iets wat Iran in alle toonaarden ontkende.

Een week later haalde Iran een Amerikaanse drone uit de lucht, waarover het beweerde dat die in het Iraanse luchtruim op spionagemissie was. Dat werd dan weer door de VS ontkend, die volhield dat het toestel zich in het internationale luchtruim bevond.

Vergeldingsaanval 

Vrijdag blies Trump op het allerlaatste moment een vergeldingsaanval op Iran af. Officieel “omdat er te veel mensen bij gedood geweest zouden zijn”. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mohamed Kabbal

  @pascal devillé, tuurlijk. We hebben die omwenteling reeds gezien na de val van Saddam, Kaddafi, Moebarak enz. Laat je geen blaasjes wijs maken door Amerika, het gaat hun niet lukken niet nu niet later, nooit. Wat zij doen is verdelen om te heersen. Zij willen geen oorlog winnen maar verdeeldheid zaaien om zo macht te krijgen.

 • Diane Bernaerts

  Dan zullen de Amerikanen er zélf wel voor zorgen dat er "iets Amerikaans" wordt aangevallen. Of de Mossad.

 • Jan Sells

  dus al wat de cia moet doen is 1 van hun eigen drones neerhalen

 • Wesley Gevaert

  Voor Trump 8 jaar vrede en zeer lage nucleaire ambities in Iran. Dan komt Trump, scheurt het internationaal nucleair akkoord. Kondigt allerlei zware sancties aan tegen Iran. Laat de revolutionaire garde als terroristische organisatie klasseren. Beledigt zowat iedereen in Iran. Oh kijk Iran is niet braaf, ze willen duidelijk oorlog... Trump kent geen schaamte. Heel de wereld kijkt mee en nog verwacht hij dat we hem geloven.

 • patrick claeys

  Heerlijk toch, hoe die oliebol de superlatieven van achter zijn gebleachte tanden vandaan blijft toveren! Maar eerst of laatst loopt hij toch eens tegen de lamp aan hoor, het schoolmeestertje!