Trump dreigt met nieuwe heffingen tegen Europa als reactie op subsidies aan Airbus

Amerikaans president Donald Trump en handelsgezant Robert Lighthizer
REUTERS Amerikaans president Donald Trump en handelsgezant Robert Lighthizer
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met importheffingen op 11 miljard dollar aan goederen uit de Europese Unie, zoals wijn, kaas en olijfolie, als reactie op de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. De tarieven zouden komen bovenop bestaande heffingen op Europees staal en aluminium. De EU bereidt tegenmaatregelen voor. 

De dreiging kwam van de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. Behalve om luchtvaartproducten gaat het om heffingen op bijvoorbeeld kaas, wijn, motorfietsen, olijfolie, yoghurt, tapijten en verrekijkers.

Boeing en de Verenigde Staten klagen al sinds 2004 bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de Europese subsidies aan Airbus. "Deze juridische kwestie duurt al veertien jaar en nu is de tijd voor actie gekomen", verklaarde Lighthizer.

De lijst met Europese producten waarvoor heffingen kunnen komen, is nog niet definitief. Als de Europese Unie stopt met haar "schadelijke" subsidies, kunnen deze aanvullende tarieven opgeheven worden, aldus Lighthizer.

EU plant tegenmaatregelen

De Europese Unie laat in een reactie weten dat de voorgestelde heffingen “sterk overdreven” zijn. De WTO zou deze waarschijnlijk niet goedkeuren. De EU is ook eigen maatregelen tegen de VS aan het voorbereiden als reactie op de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing verschaft.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan crama

  Keer Amerika de rug toe en wend U tot tot China en Rusland. Weliswaar minder politiek correct maar wel een hoop minder pretentie dan die blonde windbuil.

 • Alan Janssen

  Ben geen voorstander van subsidies. Maar vind wel dat we in Europa veel meer naar eigen producten moet kijken, zijn vaak beter en goedkoper en door hier te kopen stimuleer je werkgelegenheid en innovatie. België had dus geen F35 moeten kopen als zoethoudertje maar voor een Europees alternatief moeten kiezen!

 • guido Bervoets

  Dreig ermee geen F-35'ers meer aan te schaffen en geef hem een koekje van eigen deeg - de onverlaat.

 • lucien lemahieu

  goederen grens met Amerika sluiten, er zijn zeer goede EU producten.

 • Jonathan Verschraegen

  Tijd dat de hele wereld zich verenigt tegen amerika