Trump dreigt met nieuwe douanetarieven op tal van Europese producten

De Amerikaanse president Donald Trump
AFP De Amerikaanse president Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt vandaag met nieuwe douanetarieven op tal van Europese producten, indien de Europeanen geen onderhandelingen zouden opstarten over een nieuw handelsakkoord.

De handelsrelaties tussen de VS en de Europese Unie staan al een hele tijd onder druk omdat de regering van president Trump handelstarieven oplegde voor buitenlands staal en aluminium, waarop de EU meteen tegenmaatregelen nam. Afgelopen zomer kon Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in het Witte Huis nieuwe Amerikaanse heffingen op Europese auto’s vermijden, in ruil voor toezeggingen over de import van onder meer sojabonen en vloeibaar gas. 

Europees Parlement raakt het niet eens

Trump en Juncker spraken ook af om een gezamenlijk nultarief op de bilaterale handel in industriële goederen in te voeren. Maar over de concrete uitwerking van dat akkoord wordt nu al maanden onderhandeld. 


Verwacht werd dat het Europees Parlement vandaag de lancering van de handelsgesprekken zou steunen, maar het halfrond kon geen gemeenschappelijk standpunt innemen. Een opdoffer voor de Commissie en de lidstaten. De rol van het parlement is nu dan wel louter consultatief, het halfrond heeft wel het laatste woord eens het handelsakkoord afgesloten is. 

Als ze niet met ons willen praten, dan gaan we maatregelen nemen die ernstige economische gevolgen zullen hebben

President Donald Trump

“Ernstige gevolgen”

“Als ze niet met ons willen praten, dan gaan we maatregelen nemen die ernstige economische gevolgen zullen hebben. We gaan douanetaksen heffen op tal van inkomende producten”, reageerde Trump. Die maatregelen zullen “goed zijn voor de Verenigde Staten”, aldus de president, die opnieuw foeterde dat de Europeanen de Amerikanen “zeer, zeer onrechtvaardig” behandelen.

“Handelsvijand”

Volgens Groen-Europarlementslid Bart Staes "schrikt de rechterzijde van het politieke spectrum in het Europees parlement van zijn eigen schaduw en durft ze geen stelling in te nemen". 

Staes zelf stemde tegen het voorgestelde onderhandelingsmandaat. "Op papier heeft de EU een handelsstrategie die gebaseerd is op Europese waarden zoals duurzaamheid. Dat maakt het extreem inconsistent om nu een handelsdeal met Trump te sluiten, terwijl hij het Parijs-akkoord naast zich neerlegt en de EU behandelt als handelsvijand in plaats van bondgenoot", zegt hij.

In februari dreigde Trump al eens met importtarieven. “Een lijst met tegenmaatregelen is in voorbereiding”, reageerde Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström toen. "We stoppen met onderhandelen als die heffingen er komen.”

De plenaire zaal van het Europees Parlement (archiefbeeld). De Europese Commissie presenteerde onlangs een mandaat voor onderhandelingen met Washington over onder meer de eliminatie van invoertarieven op industriële goederen. Vandaag geraakte het parlement het niet eens over de vraag of de Commissie formele handelsonderhandelingen met de VS mag aanvatten.
ANP De plenaire zaal van het Europees Parlement (archiefbeeld). De Europese Commissie presenteerde onlangs een mandaat voor onderhandelingen met Washington over onder meer de eliminatie van invoertarieven op industriële goederen. Vandaag geraakte het parlement het niet eens over de vraag of de Commissie formele handelsonderhandelingen met de VS mag aanvatten.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Dat is goed voor het milieu : waarom al die import en export van goederen die even goed lokaal kunnen geproduceerd worden. de werkmens wordt daar niet beter van.

 • Roger Geens

  "Duurzaamheid "zegt hij ,bijna alle Amerikaanse goederen die wij invoeren zijn in China of in een ander Aziatisch land geproduceerd en zo hebben de Amerikanen meer winst dan dat ze het zelf produceren .

 • Ben Maes

  Gewoon meer van hetzelfde van Trump. Het moet toch niet verbazen dat hij deze stoten steeds weer uithaalt! Tarieven invoeren op de Europese producten heeft alleen maar tot gevolg dat Europa hetzelfde gaat doen, met minder handel en een slechtere economie tot gevolg. Maar dat kan hem helemaal niets schelen, het enige dat hem interesseert is de reactie van zijn achterban, die dit natuurlijk fantastisch vindt. De economische gevolgen zullen voor zijn opvolger zijn. Onverantwoordelijk en egoïstisch!

 • eric maier

  Trump heeft nog altijd nie tdoor dat door zulke acties hij ook zijn land schaad. Een paar weken terug verscheen er een rapport in de Senaat, waarbij de economische cijfers stonden en de gevolgen met de handelsoorlog met China. blijk dat de USA daardoor zijn schuldenland in enkele maanden tijd enorm toenam en het aantal ontslagen ook sterk toenam. Maar dat dringt nog steeds niet door de pruik van de oranje president..

 • mertens jean

  Europa moet MEER van al die Amerikaanse rommel hoger belasten op invoer en zelf meer Europese producten kopen, waaronder auto's.