Trump dreigt met invoerrechten als Guatemala migratieakkoord niet goedkeurt

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump heeft met invoerrechten gedreigd als Guatemala niet als een veilig land wil worden beschouwd waar migranten asiel kunnen aanvragen.

De Verenigde Staten en Guatemala waren van plan een overeenkomst te ondertekenen waarin het Centraal-Amerikaanse land een veilig derde land wordt verklaard voor asielzoekers, zodat migranten niet naar de VS zouden doorreizen. Maar een rechtbank oordeelde dat de Guatemalaanse president Jimmy Morales daar niet kon mee instemmen zonder de goedkeuring van het parlement.

"Guatemala, dat grote aantallen mensen, van wie sommigen met een strafblad, in karavanen naar de Verenigde Staten stuurt, heeft beslist het akkoord te verbreken dat het met ons had", tweette Trump. Zijn regering overweegt nu invoerrechten en andere tarieven op te leggen, voegde de president eraan toe.

In mei werden meer dan 144.000 migranten opgepakt aan de grens tussen Mexico en de VS. In juni daalde het aantal tot 104.000.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.