Trump dreigt met acties tegen Wereldhandelsorganisatie

EPA
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd actie te ondernemen tegen Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat deed hij in reactie op mediaberichten dat hij de Verenigde Staten uit het verbond zou willen terugtrekken.

"De WTO heeft de VS erg slecht behandeld", zei Trump naar aanleiding van het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Washington. "We hebben nu nog geen plannen, maar als ze niet fatsoenlijk met ons omgaan dan nemen we actie."

Het thema van de handel is een heikel punt voor zowel Trump als Rutte. Hoewel de Amerikaanse president bij het begin van de ontmoeting met Rutte verklaarde dat de relatie tussen Nederland en de VS nooit zo goed was, leek het al snel tot een woordenwisseling te komen toen Trump overleg aankondigde met de EU over de onenigheid over handel en invoerrechten, die dreigt uit te lopen op een handelsoorlog. Trump verzekerde dat daar "iets positiefs uitkomt", of de VS en de EU er nu uitkomen of niet. Maar die laatste afloop kan "niet positief" zijn, wierp Rutte onmiddellijk tegen.

Nieuwssite Axios meldde vorige week op basis van ingewijden dat Trump uit de WTO zou willen. Intern zouden zijn adviseurs overigens aan hem hebben geprobeerd uit te leggen dat de VS succesvoller is bij de WTO dan andere landen. Minister van Financiën Steve Mnuchin sprak dat bericht tegen. Handelsminister Wilbur Ross noemde het "te vroeg" om te praten over terugtrekking.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yannik Samoy

  In feite worden wij achterhaald. Alles wat Europa de laatste eeuwen heeft opgebouwd ligt nu in andere naties hun handen. Erger nog, Europa kan zich niet protectionistisch opstellen, daar zijn wij niet stabiel genoeg voor. De wereldkaart wordt stilletjes aan hertekend en dit op meerdere vlakken.

 • Karel Tichmann

  Als het effectief tot een handelsoorlog komt, dan verliest de hele wereldeconomie en stevenen we af op een recessie. Maar de Verenigde Staten zouden daar véél minder onder lijden dan China en Europa. Dat bleek uit de voorstelling van de economische prognoses van BNP Paribas Fortis. In Trump We Trust: E Pluribus Awesome!!

 • Didier Stoefs

  Trump is knetter gek en sleurt de Amerikanen mee in de armoede.

 • annie dupont

  voor trump zijn alle relaties met hem SUPER GOED, t zijn maar de anderen die niet met hem kunnen opschieten ... raar conclusie . maar de trump aanhang die aanbidden hun idool zelfs al moeten ze hebbe en goed opgeven voor trump

 • Frits Vandenberge

  Trump is echt knettergek aan het worden. Hij waant zich "King of the World". De wereldeconomie gaat er aan kapot en alles wordt duurder. Zijn "America first" komt ook als een boemerang in zijn gezicht. Amerikaanse firma's verlaten het land, de armoede stijgt boven de 20%, de beurzen dalen wereldwijd, enz.