Trump dreigt grens met Mexico volgende week te sluiten: “Ze pakken alleen maar ons geld aan”

Donald Trump.
AP Donald Trump.
Donald Trump heeft andermaal gedreigd met de sluiting van de grens met Mexico. "Als Mexico niet elke illegale migratie naar de VS via onze zuidelijke grens onmiddellijk stopt, zal ik de grens of grote delen ervan volgende week sluiten", schrijft de Amerikaanse president op Twitter. "Het is zo gemakkelijk voor Mexico om iets te doen aan illegale migratie, maar zij pakken gewoon ons geld aan en praten alleen maar.”

Gisteren had Trump in een tweet ook al scherp uitgehaald naar de Mexicaanse regering. Ook toen overwoog hij al om de grens te sluiten.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft begrip voor de kritiek van Washington. "Het is legitiem dat ze het oneens zijn en deze klachten uiten", klonk het. "We zullen helpen waar we kunnen. Wij willen geen ruzie met de Amerikaanse regering.”

Noodtoestand
Trump had de voorbije maanden verschillende keren gedreigd met de sluiting van de grens, zonder het echt te menen. Hij klaagt al jaren over de situatie en had al in de verkiezingscampagne van 2016 beloofd om daar een muur te bouwen om de illegale migratie, drugssmokkel en mensenhandel te beteugelen. 

Trump spreekt van een ernstige crisis aan de grens, critici noemen dat standpunt serieus overdreven. Medio februari had hij de noodtoestand uitgeroepen aan de grens met Mexico om zonder goedkeuring van het Congres de bouw van een muur te kunnen financieren.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diane Bernaerts

    Als het zo makkelijk is om die grens te sluiten, waarom heeft hij dan nog een muur nodig?