Trump draagt voor het eerst mondmasker in het openbaar - Nieuw dagrecord besmettingen in VS

De Amerikaanse president Donald J. Trump tijdens zijn bezoek aan het militaire ziekenhuis - met mondmasker. (12/07/2020).
EPA De Amerikaanse president Donald J. Trump tijdens zijn bezoek aan het militaire ziekenhuis - met mondmasker. (12/07/2020).
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag voor het eerst een gezichtsmasker in het openbaar gedragen. Hij droeg een mondmasker tijdens een bezoek aan het militaire ziekenhuis Walter Reed, net buiten hoofdstad Washington. Hij was daar aanwezig om gewonde veteranen te ontmoeten, zo is op tv-beelden te zien. Dezelfde dag werd bij 71.389 mensen in de VS het coronavirus vastgesteld, een nieuw record.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als je naar een ziekenhuis gaat, en je zal daar met soldaten spreken, die in sommige gevallen net van de operatietafel komen, dan is het dragen van een masker een geweldig goed idee", laat Trump aan de lokale pers weten. “Ik ben nooit tegen het gebruik van mondkapjes geweest, maar ik denk wel dat het nut beperkt is tot bepaalde gelegenheden en plaatsen”, vervolgt de Amerikaanse president.

Maandenlang had Trump geweigerd in het openbaar een mondmasker te dragen. Daarmee ging hij in tegen de richtlijnen van de CDC, de Amerikaanse tegenhanger van FOD Volksgezondheid. Maar eens aangekomen in het ziekenhuis liet Trump zich gewillig fotograferen door de verzamelde media, met zijn donkerblauwe masker met daarop het presidentiële logo in het goud.

Politiek statement

Volgens nieuwszender CNN hebben naaste medewerkers van Trump herhaaldelijk aangedrongen bij de president om tóch een mondmasker te dragen, om zo het goede voorbeeld te geven aan zijn achterban. 

Het wel of niet dragen van een mondmasker is in de VS namelijk een waar politiek statement geworden. Onze expert Greet de Keyser, die verslag doet vanuit Washington DC, houdt de de president daar verantwoordelijk voor: “Trump is er in geslaagd van het dragen van maskers een ideologische keuze te maken. 

Het is overigens niet voor het eerst dat Trump een mondkapje droeg. Tijdens een fabrieksbezoek in de Amerikaanse staat Michigan, in mei, droeg hij tijdens een deel van zijn rondgang ook een masker. Maar dat was geen openbaar bezoek.

Recordaantal besmettingen

De stap van de president komt op het moment dat al dagenlang nieuwe recordaantallen coronabesmettingen in de VS worden geregistreerd. Zaterdag is bij nog eens 71.389 mensen het longvirus vastgesteld. Dat blijkt uit een tellingen van persbureau Bloomberg en Johns Hopkins University. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal besmettingen in de VS stijgt.

Diverse staten meldden ook zaterdag weer forse toenames van het aantal ziektegevallen. Tot nu toe zijn bijna 3,24 miljoen Amerikanen besmet geraakt, bijna 135.000 van hen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Lees ook:

“Trump is er in geslaagd van het dragen van maskers een ideologische keuze te maken. Toen ik met mijn masker op stapte, hoorde ik achter me: ‘Doe dat af, linkse rat’” (+)

Corona wil maar niet wijken in de VS, met nieuwe pieken in het zuiden terwijl Trump doet alsof er niets aan de hand is (+)

OVERZICHT. Op deze plekken moet u verplicht een mondmasker dragen

Mondmaskers in alle maten, vormen en kleuren, maar welke zijn nu de beste? Wij deden de test (+)

Nu ze verplicht zijn in winkels: hoe draag je een mondmasker? Welke maskers zijn het meest efficiënt? En wat zegt de wetenschap over het nut ervan?
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Heinrich Wolf

  Jullie moeten het volledig film op de Amerikaanse media bekijken. Trump zet zijn masker pas op als hij het Walter Reed ziekenhuis binnenstapt en nadien weer af als hij terug in zijn limousine zit. Zuiver show in het kader van verkiezingscampagne.

 • Kees Huls

  Met mondmasker lijkt hij precies intelligenter.

 • van den eeden maria

  Lees de uitleg van Dedecker hier op deze site en dan weet je dat we het hier niet beter hebben gedaan en niet op onze borst moeten kloppen We zijn net één dag verplicht om in de winkel en op sommige plaatsen een masker te dragen. Daarvoor kon ieder dat vrijwillig doen. Net als in de USA. Dus eerst de balken onder ogen nemen van ons eigen beleid voor je gaat schieten op hoe het elders gaat. Trouwens elk land doet het zoals ze dat willen kijk naar Zweden en zijn daar meer doden in verhouding.

 • Danny Damiaens

  Bij ons juist hetzelfde,in begin toen de virus zwaar toesloeg waren er ook geen mondmaskers nodig.Als ik hem hoor praten en handelen komt heel goed overeen met onze regering en experten!

 • Kurt Decloedt

  oei ontsmettingsmiddel inspuiten is toch niet zo'n goed idee? toch beter een mondmasker zoals alle andere stervelingen...