Trump draagt diplomaten op om staakt-het-vuren tussen Turkije en Koerden te proberen te regelen

De Amerikaanse president Donald Trump.
Photo News De Amerikaanse president Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Amerikaanse diplomaten opgedragen om een staakt-het-vuren te proberen regelen tussen Turkije en de Koerden en zo een einde te maken aan het offensief van Ankara in Syrië. Dat zegt een hoge Amerikaanse functionaris.

Eerder op de dag had Trump nog geopperd dat Washington als bemiddelaar zou kunnen optreden met de bedoeling om een akkoord te bewerkstelligen tussen Turkije en de Koerden.

"We hebben van de president de opdracht gekregen om te zien of toenadering mogelijk is tussen de twee partijen en of een staakt-het-vuren tot de mogelijkheden behoort, en dat zijn we nu aan het doen", verklaarde de functionaris, zonder verdere details te verschaffen.

“Rode lijn nog niet overschreden”

Binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken valt voorts te horen dat de Turken met hun offensief tot hiertoe nog geen rode lijn hebben overschreden. Gevraagd naar de definitie van zo'n rode lijn luidde het dat hiermee onder andere gedoeld wordt op "etnische zuiveringen" en "blinde lucht- of grondaanvallen tegen de burgerbevolking". 

"We hebben in dit stadium nog geen voorbeelden van dergelijk gedrag gezien, maar dit is slechts het begin" van de operatie, aldus een anonieme bron binnen het ministerie.

“Zware gevolgen”

Trump waarschuwde Turkije eerder op de dag in een tweet wel voor sancties als het land zich bij zijn offensief in het noordoosten van Syrië "niet aan de regels houdt". Hij dreigde er onder andere mee om Ankara op economisch vlak te treffen.

Ook de Amerikaanse Defensieminister Mark Esper moedigt Turkije aan zijn inval in het noordoosten van Syrië te “onderbreken”. Het Pentagon waarschuwt in een persbericht dat het offensief “zware gevolgen” kan hebben voor Turkije. Er moet volgens Esper een manier gevonden worden om de situatie te de-escaleren, vooraleer ze “onherstelbaar” wordt.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rolande Vogt

  Die man is gek..eerst geeft hy groen licht aan de turken..en nu moeten andere bemiddelen voor stakend vuur.Wanneer verdwijnt die man eindlijk uit de politiek

 • guido Bervoets

  @Jaak Peeters Ik vraag mij echt af wat de Vlaamse onafhankelijkheid en de afscheuring van de EU en een vlexit te maken hebben met Trump die zijn diplomaten de opdracht geeft om te bemiddelen en een staakt het vuren te arrangeren tussen de Turken en de Koerden nadat hij zelf de Turken de vrijgeleide heeft gegeven om de Koerden aan te vallen? Daar ben ik te dom voor.

 • Fons Dewaele

  Eerst pleegt hij verraad tov de koerden door zijn troepen terug te trekken en zo een genocide door de turken toelaten, en nu moeten diplomaten de kolen voor hem uit het vuur halen. Feit is dat er al tal van doden te betreuren zijn door zijn laffe houding.

 • jaak Peeters

  Dit hele gebeuren illustreert de stelling van Hannah Arendt: alleen met een eigen staat is de toepassing van mensenrechten gegarandeerd.(Totalitisme, blz. 87). Daarom ben ik tegen een EU-staat en dito leger. Waarom zou een EU tegenover Vlamingen anders handelen dan Turkije tegenover Koerden?

 • André Gijbels

  Hij heeft het zelf het vuur aangestoken om de troepen weg te halen, en nu moeten ze aan bemiddelen, wat voor een oen is deze kerel eigenlijk .