Trump: “Doorbraak over handelsdeal met China”

De Amerikaanse president Trump.
AFP De Amerikaanse president Trump.
De Verenigde Staten en China ondertekenen binnenkort hun zogeheten fase 1 van een handelspact. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Florida gezegd. "We hebben net een doorbraak bereikt over het handelsakkoord en zullen dat binnenkort ondertekenen", aldus Trump.

De fase 1-deal werd eerder deze maand aangekondigd als onderdeel van een poging om een einde te maken aan de maandenlange handelsoorlog die tussen beide landen woedt. De deal houdt in dat de VS een aantal tarieven verlagen in ruil voor forse Chinese aankopen van Amerikaanse landbouwproducten.

Minister van Financiën Steven Mnuchin zei vorige week dat het handelspact begin januari wordt ondertekend en dat de deal al is vertaald.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.
EPA De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  De topeconomen zien weer alles rooskleurig voor de VS. Welke garanties zijn er dat China effectief afziet van diefstal van kennis, landbouwgoederen inkoopt, ...? Je ziet zo al dat voor de verkiezingen dit weeral in het honderd zal lopen. Bovendien is dit geen plus of nul operatie. Eerst handel zwaar belasten waarbij de consument betaalt en de landbouwindustrie kreunt om nu een kleine overeenkomst te sluiten waarbij slechts een deel voeding terug ingekocht wordt. China heeft andere leveranciers.

 • Jeanne Helsen

  Maar mannekes toch, hij heeft niets gedaan gekregen. Die landbouwproducten kochten de Chinezen voor de handelsoorlog ook al in de US. Hij verlaagd zijn sancties omdat inderdaad de verkiezingen er aan komen en omdat hij de boeren daarbij nodig heeft. Maar hij wint niets, de oorlog duurt voort. En China wint nog steeds.

 • Carl Op de Beeck

  Dat zijn geen onderhandelingen, maar wel het recht van de (militair) sterkste, ook tegenover de EU. Op korte termijn geod voor de VS, straks echter hun ondergang.

 • Mike Bemelmans

  Het meesterbrein in handel en zaken heeft toegeslagen. Het is gedaan met spelen voor de Chinezen, nu is het voor echt. Trump 2020!

 • Dirk Wirix

  Hopelijk ook een deal ten gunste voor Huawei.