Trump denkt aan een verbod op gearomatiseerde e-sigaret

De president sprak vanavond in het Witte Huis over een mogelijke ban op gearomatiseerde e-sigaretten.
AP De president sprak vanavond in het Witte Huis over een mogelijke ban op gearomatiseerde e-sigaretten.
De Amerikaanse president Donald Trump overweegt een verbod op gearomatiseerde e-sigaretten, zo heeft hij vanavond verklaard. De voorbije weken doken verhalen op van honderden mensen die ziek zijn geworden na het gebruik van e-sigaretten. Intussen zouden al zes van hen dit jaar overleden zijn.

Gearomatiseerde e-sigaretten zijn volgens Trump niet alleen een "algemeen probleem, maar meer specifiek ook een probleem wat betreft kinderen", zo zei hij na een meeting over de problematiek. "We zullen mogelijk erg fors moeten ingrijpen", aldus Trump.

Zijn minister van Volksgezondheid Alex Azar voegde toe dat de gezondheidsautoriteiten (Food and Drug Administration, FDA) stappen zullen ondernemen om gearomatiseerde e-sigaretten te kunnen verbieden.

Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie en -controle heeft alle gebruikers van e-sigaretten - “vapers” - intussen opgeroepen om ermee te stoppen in afwachting van de resultaten van onderzoek naar de oorzaken van de ziektegevallen. Mogelijk hebben die te maken met bepaalde additieven die in de vloeistoffen voor de e-sigaret zitten.

EPA

Omdat de e-sigaret als tabaksproduct wordt beschouwd, kan de FDA er regels voor uitvaardigen. Zo werd in augustus al een reeks navullingen met allerlei fruitsmaken verboden. Dergelijke smaken moeten vooral jongeren lokken. De verkoop van e-sigaretten is in de VS verboden aan minderjarigen (jonger dan 18 of 21 jaar, al naargelang de staat).

Volgens de verklaringen van vandaag zou de verkoop van e-sigaretten zonder extra smaakje wél toegelaten blijven. Die standaard nicotine-vloeistoffen worden gepromoot als methode om te stoppen met roken.

Ook bij ons is de e-sigaret populair. Binnen ongeveer een week komt Juul in België op de markt.

Trump met de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar.
AP Trump met de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Davy Van Quickenborne

  30.000 doden per jaar in de VS door wapens (moord en per ongeluk). 6 doden in de VS door het gebruik van 'aangelengde kruiden olien' die niet voor dampen dienen en niet de gecontroleerde e-liquids waar reeds een strenge controle op gebeurd (Ik tel de begin jaren niet mee). Volgende week hoorzittingen betreffende de wapen wetgeving in de VS. 1+1=2, enfin ik hoop voor de meeste mensen, excuses voor de mensen die een ander getal uitkomen.

 • MICHELINE GEVERS

  Is nu de e-cigaret dodelijker in de US dan al de wapens die vrij van "zonden" zijn. Hij zou daar beter iets aan doen. Maar ja Trump moet toch zij "dagelijkse " stunt doen anders wordt het nieuws saai. "beste liegende president ooit"

 • Pierre Ocreman

  Hij zou beter de wapens verbieden.

 • Olivier Nelis

  Belachelijk, van minstens 1 van de gevallen is reeds duidelijk dat het nics met vaping te maken heeft. In de andere gevallen zou het misschien iets met niet leagle TBC olie kunnen te maken hebben. Dit is gewoon weer een zet van de machtige tabaks lobbie die uiteraard Trump in z'n macht heeft.

 • Stefan Vantstraat

  En sigaretten dan? Dat is tenminste bewezen dat ze dodelijk zijn, toch?