Trump deed dit jaar al 1.628 onjuiste beweringen (dat zijn er 5,5 per dag)

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dit kalenderjaar tot nu toe 1628 onjuiste of misleidende uitspraken gedaan. Gemiddeld komt dat komt neer op 5,5 onjuiste bewering per dag. Dat schrijven de fact checkers van de krant The Washington Post.

Het gemiddelde aantal onjuistheden van de president neemt daarnaast nog steeds toe volgens de krant. De laatste maand is het gemiddelde aantal onjuiste uitspraken gestegen naar negen per dag. Als Trump dit aanhoudt komt hij eind van dit jaar uit op tweeduizend onjuiste uitspraken.

De meeste onjuistheden ventileerde Trump over omverwerping van de zorgwet Obamacare. Trump zei maar liefst zestig keer in verschillende bewoordingen dat die wet dood is, wat niet het geval is. Ook reed Trump vijftig keer een scheve schaats over economische verbeteringen als gevolg van zijn beleid. Meestal bleken die het gevolg te zijn van maatregelen van zijn voorganger Barack Obama.

Ook met ons land slaat hij de bal mis

Een van Trumps valse claims heeft zijdelings met ons land te maken. De president beweerde dat Australië het enige land is waar de Verenigde Staten een positieve handelsbalans mee heeft. Maar dat klopt niet. Ook met Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Brazilië en een handvol landen in Azië en het Midden-Oosten valt de balans positief voor de VS uit.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pete Schoonhuys

  De leugens zijn duidelijk aantoonbaar, het zijn feiten, je kan ze terug opzoeken als je wil. Maar de volgelingen van Trump zijn een beetje vies van feiten. Kop in het zand en maar geloven wat hen goed uitkomt.

 • Jean De Grande

  Wanneer gaat dat anonieme bashen eens stoppen? Wij mogen niet meer anoniem. Mijn abonnement wordt in ieder geval niet meer verlengd. Extreem links uitschot!!!!!

 • chris van de velde

  Ben geen voorstander van deze president, maar anderzijds: de Amerikanen hebben de president die ze zelf hebben verkozen. Waarom in onze media zijn stomiteiten blijven rondbazuinen. Een voorganger verklaarde ooit: "I never have had sex with that woman", maar dat was geen leugen? Of de kernwapens in Irak? Wanneer is een onwaarheid een leugen en wanneer een media-manipulatie?

 • jos robben

  ... zegt het linkse rioolblad "the Washington post"....

 • Wivina Renier

  Gerard Braeckmans en wat hebben Bush en Obama goed gedaan ?