Trump deed al tienduizend (!) onjuiste uitspraken als president

Donald Trump.
AFP Donald Trump.
Donald Trump heeft al meer dan 10.000 onjuiste of misleidende beweringen gedaan sinds hij iets meer dan twee jaar geleden president van de Verenigde Staten werd. Dat blijkt uit een telling van de ‘factcheckers’ van de krant Washington Post.

Washington Post houdt al sinds het begin van Trumps ambtstermijn bij hoe vaak de president overgaat tot een uitspraak die onwaar of misleidend is. Uit die telling blijkt dat Trump afgelopen vrijdag de kaap van de tienduizend foutieve uitspraken heeft bereikt, zo wordt vandaag meegedeeld.

22 keer per dag

Volgens die krant bezondigt Trump zich bovendien steeds vaker aan foute beweringen. Hij deed er 601 dagen over om de kaap van de 5.000 te bereiken, wat neerkomt op een ritme van acht feitelijke onjuistheden per dag. Maar daarna had hij nauwelijks 226 dagen nodig om dat aantal te verdubbelen. Dat betekent dat in die zeven maanden durende periode gemiddeld 22 keer per dag een onjuiste of misleidende bewering van Trump werd opgemerkt.

Dat hogere tempo is onder meer een gevolg van enkele grote campagnebijeenkomsten die Trump hield in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van november. Maar ook enkele recente mediaoptredens dragen volgens de krant bij aan de "tsunami van onwaarheden". Afgelopen donderdag, tijdens een interview door de conservatieve zender Fox News, werd de waarheid nog 45 keer geweld aangedaan.

Pinokkio

De factcheckers van Washington houden zich al enkele jaren bezig met het controleren van publieke verklaringen. De krant deelt ook "pinokkio's" uit, die aangeven in welke mate een uitspraak fout is. De grootste onwaarheden krijgen daarbij vier pinokkio's.

Speciaal voor Trump werd eind vorig jaar nog een nieuwe categorie ingevoerd: de "bodemloze pinokkio". Die wordt toegekend voor uitspraken met drie of vier pinokkio's, die minstens twintig keer werden herhaald. Intussen werden al 21 bodemloze pinokkio's toegekend aan de president.

In februari had Trump tijdens een bijeenkomst in El Paso, in Texas, factcheckers nog omschreven als "enkele van de meest oneerlijke mensen in de media". Of voor die uitspraak pinokkio's werden uitgedeeld, is niet meteen duidelijk.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wesley Gevaert

  Hij claimt een jonge viriele man met uitzonderlijk hoog IQ te zijn. Hij claimt ook dat hij de gezondste en sterkste president ooit is. Wat een grap die man. 4 jaar betaald om te golven en campagne te voeren. Het enige wat hij bereikt heeft is afbraak aan wat vorige presidenten opgebouwd hebben. Nieuwe handelsakkoorden met china, europa, canada, mexico, enz.. nog steeds niet heronderhandeld haha, the artof screwing up.

 • ivan de ridder

  Het gaat de US absoluut niet economisch voor de wind. Het deficit groeit verder (Trump beloofde dit te minderen) en de landbouw moet gesubsidieerd worden om te overleven temidden de handelsoorlogen door deze president opgestart. Ondertussen probeert hij ook nog eens de rente OMLAAG te halen waardoor in geval van een recessie de fed ze niet kan opvangen.

 • Peter Bonacasa

  Sommige mensen geloven dan ook alle leugens, zoals IQ156, maar menen nog altijd dat ze relevant zijn op dit forum, terwijl het tegendeel waar is.

 • Kris Geens

  Als of de democraten en andere politiekers waar look ter wereld en de mainstream media nooit geen leugens vertellen het is aan de mensen zelfs wat ze willen geloven en wat niet

 • Michel Van Limbergen

  Who caes? De politici liegen er hier ook op los!