Trump: “De koning van Saoedi-Arabië houdt het nog geen week vol zonder de steun van Amerika”

EPA
Amerikaans president Trump beweerde tijdens zijn bezoek aan Mississippi dat hij zijn ‘goede vriend’ koning Salman, koning van Saoedi-Arabië duidelijk had gemaakt dat het land het niet lang volhoudt zonder Amerikaanse steun. Wanneer dat precies gebeurde, zei hij niet. 

De groteske uitspraken van Trump komen niet uit het niets. Saoedi-Arabië is immers de grootste olie-exporteur ter wereld en leider van de OPEC, een organisatie van olie-exporterende landen. Zij bepalen onderling de olieprijzen die volgens Trump veel te hoog zijn. Vorige maand deelde hij zijn ongenoegen nog tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar schetste hij de OPEC-leden als “landen die de rest van de wereld oplichten”.

De president zou afgelopen weekend ook met de Saoedische koning gebeld hebben in een poging de stabiliteit van de oliemarkt te behouden en de economische groei te verzekeren. De olieprijzen stijgen wereldwijd immers en daar komt voorlopig geen verandering in. 
Vermoedelijk heeft hij tijdens dat telefoontje zijn ongenoegen geuit, op Trumps typische manier. 

De olierijke naties profiteren alleen maar en zadelen ons op met enorm hoge olieprijzen. Dat is niet goed

Amerikaans president Donald Trump

Prijzen verlagen

"We verdedigen veel van de olierijke naties voor niets. Maar zij profiteren alleen maar en zadelen ons op met enorm hoge olieprijzen. Dat is niet goed. We willen dat ze stoppen met het verhogen van de prijzen, ze zouden hun prijzen moeten verlagen," zei Trump. Zo was het Amerikaanse leger in Saoedi-Arabië gestationeerd tijdens de eerste Golfoorlog (1990). De Amerikanen bleven ter plaatse tot 2003.

Trump drong aan bij andere Amerikaanse bondgenoten, waaronder Japan, Zuid-Korea en Duitsland, om hun verdedigende steun in te trekken zolang de olieprijzen hoog blijven. 




8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  De poco's zijn het nog steeds niet gewend de ongezouten waarheid te horen. mvg.

 • Peter Bonacasa

  Daar gaat je geloofwaardigheid alweer Karel. Q is nonsens voor, ik zal het vriendelijk zeggen, goedgelovige mensen, maar ik zou ze persoonlijk anders noemen. Je zou trouwens moeten weten dat Q pretendeert apolitiek te zijn.

 • Karel Tichmann

  Er zijn maar weinig mensen, die precies weten wat "WWG1WGA" betekend. Het is de belangrijkste politieke partij in Amerika... Benzine prijs in de States, € 0.60 - € 0.65 per liter, in California € 0.91 p/liter wat is eigenlijk een schande want CA. heeft meer olie dan Texas...

 • wim goos

  En wie is de oorzaak van de stijgende olieprijzen ...? de heer Trump himself, door zijn boycot van Iran en het zich terugtrekken uit de nucleaire deal met Iran ...? Het is toch zo éénvoudig in de politiek om altijd anderen de schuld te geven van uw eigen falen ...

 • Marie Vanakker

  Hij blijft ze maar uit zijn gat trekken .