Trump: “De Fed is het enige probleem van onze economie”

Photo News
De Federal Reserve is volgens de Amerikaanse president Donald Trump het enige probleem van de economie in zijn land. Dat schreef de president op Twitter. 

Trump twitterde dat de Amerikaanse koepel van centrale banken “geen gevoel voor de markt” heeft. Ook snapt de Fed volgens hem niets van “noodzakelijke handelsoorlogen, de sterke dollar of zelfs Democratische shutdowns vanwege de grens.”Daarnaast vergelijkt de president de Fed met een sterke golfer die heel hard en ver kan slaan, maar de finesse mist bij het putten. 

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president uithaalt naar de koepel van Amerikaanse centrale banken. “Ik denk dat de Fed gek geworden is”, zei Trump in oktober, nadat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogde. De Federal Reserve verhoogde vorige week haar basisrente voor de vierde maal dit jaar met 25 basispunten, tot 2,25 procent à 2,5 procent. 

“Volgend jaar plant de Fed nog slechts twee renteverhogingen”, zo zei voorzitter Jerome Powell vorige week. Trump is tegen nieuwe renteverhogingen, die hij als “fout” bestempelt, omdat ze de economische groei ondermijnen. Want een hogere rente remt investeringen af. Maar de Fed zet ongestoord zijn beleid voort. Afgelopen weekend wilde Trump zelfs Fed-baas Jerome Powell ontslaan, zo berichtte persbureau Bloomberg. Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin is dat niet waar.

Al voor de negende maal sinds december 2015 trok de Federal Reserve haar basisrente op. De nieuwe renteverhoging komt niet als een volslagen verrassing. De Amerikaanse economie draait nog op volle toeren en de werkloosheidsgraad is erg laag.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francis Smet

  Had Trump geen financiële steun gekregen van Rusland na zijn faillisementen ( dus in zaken doen is hij ook niet zo’n groot licht zoals hij laat uitschijnen) dan hadden we over den Donald niet meer gepraat en was hij nooit President geworden. Men heeft de VS aan een narcist gegeven. Tijd dat men ginder ingrijpt.

 • ivan de ridder

  En hij twitterde er verder op los. Iedereen is het probleem behalve hijzelf. Misschien stoppen met de economie de fnuiken door zijn van de pot gerukte handelsoorlog ? Het stable genius had zich beter binnen zijn eigen stal bezig gehouden.

 • Guido Pintens

  de ramp is dat hij zelf niet beseft dat HIJ vooral het probleem is van de verslechterende wereldeconomie. En dat gaat ook ONS serieus pijn doen. Alleen maar te hopen dat zijn fervente supporters de eersten zullen zijn die het ondervinden. De vraag is niet of, maar wanneer

 • Peter Bonacasa

  Dus niet de idiote handelsoorlogen waardoor er al twee keer steun verleend is aan de boeren, die de bedrijven naar het buitenland laat vluchten,... Het is de Eed. Mislukte businessman...

 • stijn rogiers

  Japan heeft dat probleem. Massaal bulletkredieten aan lage rente maar kapitaal geraakt niet terugbetaald