Trump: "Dader aanslag New York zou de doodstraf moeten krijgen"

EPA/Reuters
EPA/Reuters EPA/Reuters
De Amerikaanse president Donald Trump zegt op Twitter dat de dader van de aanslag in New York de doodstraf moet krijgen. "De terrorist van New York is blij en heeft een vlag van IS in zijn ziekenhuiskamer gevraagd. Hij heeft acht mensen gedood en twaalf anderen zwaar verwond. ZOU DOODSTRAF MOETEN KRIJGEN!", zo luidt het. De dader wordt aangeklaagd voor terrorisme.

Het heeft er alle schijn van dat Sayfullo Saipov, de dader van de aanslag, handelde in naam van terreurgroep Islamitische Staat. Zijn telefoon stond vol propagandafilmpjes van IS en hij wil dat in zijn ziekenhuiskamer een vlag van IS wordt opgehangen. Dat blijkt uit gerechtsdocumenten, waarin staat wat Saipov zei tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis. Daar werd hij dinsdagnamiddag opgenomen nadat hij door de politie in de buik werd geschoten en werd geopereerd. In de pick-uptruck waarmee hij de aanslag pleegde, liet hij een IS-briefje achter.

Donald Trump reageert furieus. Hij eist de doodstraf voor de Oezbeekse man die de VS binnenkwam nadat hij een visum had gewonnen in een loterij. De aanslagpleger verklaarde tegen de politie dat hij geïnspireerd was door video's van Islamitische Staat. Hij had Halloween gekozen voor de aanslag omdat hij meer mensen op straat verwachtte die dag. Hij was van plan geweest nog verder te rijden naar de Brooklyn Bridge om meer slachtoffers te maken.

De politie heeft inmiddels de verblijfplaats achterhaald van een tweede Oezbeekse man naar wie de Amerikaanse autoriteiten op zoek waren. De 32-jarige Mukhammadzoir Kadirov wordt volgens CNN verhoord door de politie, die een opsporingsbericht had verstuurd om achter zijn verblijfplaats te komen. Hij zou contact hebben gehad met de hoofdverdachte.

Anonieme bronnen binnen de veiligheidsdiensten melden dat Saipov contact heeft gehad met Kadirov en nog een andere man.

In de staat New York werd de doodstraf afgeschaft in 2007. Trump zei eerder al dat hij de dader naar Guantanamo Bay wil sturen.
117 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Elk vergelijk met die ene doodgereden Linkse betoger in "Charlotteville" is volkomen mank want de Rechtse betoger wiens auto met metalen staven en honkbalknuppels werd beschadigd verloor zijn zelfbeheersing na dergelijke provocaties, reed daarna op de Linkse betogers in en zal daarvoor gesanctioneerd worden. De Politie had de betogers moeten gescheiden houden om dergelijk betreurenswaardig incident te voorkomen.

 • Jos Temmerman

  Zo iemand verdient geen eerlijk proces, ik zou hem anders nog een beetje pamperen ,hoe zielig kan je zijn zeg.

 • André Ducournau

  Zowel de doodstraf als Guantanamo gaan in tegen de rechten van de mens. Wat dacht hij van een eerlijk proces zoals in beschaafde landen?

 • eduard janssens

  Je mag tegen hem zijn , maar ik geef hem toch gelijk het zal maar familie van u wezen

 • willy cornille

  Dat die man de doodstraf verdiend daar ben ik het mee eens. Dat een president uitspraken doet en zich in de plaats stelt van het gerecht nog voor het onderzoek is gevoerd is buiten alle proporties. Maar ja dit is géén president, dit is idioot en narcist Trump.