Trump: “Congres kan me niet afzetten”

Donald Trump nodigde vandaag een groep kinderen en de paashaas uit naar het Witte Huis voor de traditionele paaseierenzoektocht op het domein.
Photo News Donald Trump nodigde vandaag een groep kinderen en de paashaas uit naar het Witte Huis voor de traditionele paaseierenzoektocht op het domein.
President Donald Trump heeft tegen zijn tegenstanders in het Congres (het Amerikaanse parlement, red.) gezegd dat het geen zin heeft een afzettingsprocedure tegen hem te beginnen. Sommige Democraten denken daar hardop over na, naar aanleiding van het rapport van speciaal onderzoeker Robert Mueller.

Maar dat kan helemaal niet volgens Trump, omdat de wet vereist dat voor zo'n procedure sprake moet zijn van misdrijven of ernstige overtredingen gepleegd door het staatshoofd. Het rapport toont duidelijk aan volgens Trump dat hij zich daar niet schuldig aan heeft gemaakt. Hij herhaalde: "Geen samenzwering, geen belemmering (van de rechtsgang).”

Het onderzoek van Mueller richtte zich op de vraag of Trump of zijn Republikeinse medewerkers in de campagne voor de verkiezingen van 2016 hadden samengezworen met Russen. Het ging vooral om via WikiLeaks opgedoken e-mails waaruit bleek dat de top van de Democratische Partij de kandidatuur van Bernie Sanders tegenwerkte en kandidate Hillary Clinton hielp.

Door Trumps tegenstanders werd destijds gesuggereerd dat zijn campagneteam de mails van Russen kreeg toegespeeld. Maar dat is volgens het rapport van Mueller niet aangetoond. In het rapport staat wel dat Trump mogelijk het onderzoek wilde tegenwerken.

AP
AP
AP
AP
First lady Melania leest een verhaal voor de uitgenodigde kinderen.
EPA First lady Melania leest een verhaal voor de uitgenodigde kinderen.
AFP25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Gerry Kvailas Cle; "Als het congres, de wettelijke vertegenwoordigers van het volk, de president niet kan afzetten, waar is dan de democratie gebleven"... Congress, Supreme Court en de President hebben gelijke machten!! De USA is ook geen democratie, nooit geweest.. Eens langzaam een boek lezen over de United States Constitution, is misschien een optie voor je?

 • Gerry Cle

  Als het congres, de wettelijke vertegenwoordigers van het volk, de president niet kan afzetten, waar is dan de democratie gebleven? In geen enkel democratisch land kan een president (of premier) zonder meerderheid in het parlement aanblijven.

 • Edmond Dantès

  Gelukkig zijn de bevoegdheden van het Congres stevig verankerd in de grondwet, iets waar Trump dan wel dagelijks kan over liegen, maar waar hij, gelukkig maar, geen letter kan aan wijzigen.

 • stijn boonen

  De democraten moeten hiermee ophouden. Ik ben radicaal tegen Trump maar als hij niets heeft misdaan so be it! Steek die moeite in een positieve campagne die Trump kan verslaan op basis van inhoud. Al de aanvallen op Trump hebben hem alleen sterker gemaakt net omdat men niets kan vinden. Het getuigd van veel zwakte dat het verkiezingsthema van de democraten Donald Trump is....

 • Peter Bonacasa

  Gelukkig nog maar een naïeve reactie. De ogen beginnen bij de meeste mensen open te gaan: een "succesvol" zakenman met zes faillissementen, een populist met de grootste schuldenberg, die zich "gratis" verrijkt door schimmige zaken te doen. Trump ten voeten uit.