Trump breekt record van langste shutdown in Amerikaanse geschiedenis

Photo News
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een bijzonder record op zijn naam: onder zijn bewind kennen de Verenigde Staten de langste 'shutdown' ooit. De sluiting van alle niet-noodzakelijke overheidsdiensten gaat vandaag haar 22ste dag in. Daarmee passeert deze shutdown de tot nu toe langste in de geschiedenis, rond de jaarwisseling van 1995-1996 onder Bill Clinton.

Trump weigerde op 21 december een voorlopige begrotingswet te tekenen, omdat daarin niet de door hem gewenste 5,7 miljard dollar (omgerekend zo’n 4,9 miljard euro) voor een grensmuur voorkomt. De Democraten weigeren in te stemmen met dat bedrag.

Circa 380.000 medewerkers van negen departementen zijn naar huis gestuurd en worden niet betaald. Nog eens 420.000 ambtenaren werken bij diensten die het werk niet mogen neerleggen, zoals de douane of de post. Zij moeten onbetaald doorwerken, hoewel ze dat salaris alsnog krijgen als de shutdown is afgewend.

Trump dreigt vanwege de politieke crisis de noodtoestand af te kondigen. Amerikaanse presidenten deden dat in het verleden wel eerder, maar dan na natuurrampen. Niet eerder gebruikte een president de noodmaatregel om zijn politieke zin af te dwingen.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Martin Soetaert

    De grootste slachtoffers zijn de mensen die hierdoor hun inkomen verliezen . Hieraan kan je Trumps liefde voor " zijn " burgers zien .... liever in armoede laten storten dan een oplossing te zoeken.