Trump breekt morgen trieste record van langste shutdown: president haalt opnieuw uit naar Democraten

Photo News
In de Verenigde Staten wordt morgenochtend Belgische tijd het record verbroken van de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis. Vandaag duurt de shutdown al 21 dagen, even lang als die van de vorige recordhouder Bill Clinton in 1995 en 1996. Ondertussen hebben honderdduizenden ambtenaren vandaag hun loon niet uitbetaald gekregen door de blokkering van de overheid.

Het leek er deze namiddag volgens de Amerikaanse media niet op dat Trump en de Democraten tot een akkoord zouden komen, waardoor de kans zeer groot is dat Trump het trieste record van de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis op zijn naam kan schrijven. 

De president haalde vandaag nog opnieuw uit naar de Democraten op Twitter: "Humanitaire crisis aan zuidelijke grens. Ik ben net terug en de situatie is veel erger dan bijna iedereen zou denken, een invasie! Ik ben er verschillende keren geweest en de Democraten, 'Crying' Chuck and Nancy' weten niet hoe erg en gevaarlijk dit is voor heel het land", schreef hij, zo verwijzend naar voorzitter van het Huis Nancy Pelosi en minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer. 

Trump zal niet “zo snel” de noodtoestand uitroepen die hem buitengewone bevoegdheden zou verschaffen en hem bijvoorbeeld de gelegenheid zou geven toch zijn grensmuur met Mexico te bouwen. “De gemakkelijkheidsoplossing voor mij is de noodtoestand uit te roepen”, maar “ik ga dat niet zo snel doen omdat het aan het Congres is om dat te doen”, aldus Trump tijdens een gesprek over veiligheid aan de grenzen.

Budget

De shutdown draait om een meningsverschil over budget voor het bouwen van de door president Donald Trump gewenste grensmuur met Mexico. De Democratische partij wil daar geen geld voor vrijmaken. Trump heeft er al verschillende keren mee gedreigd om bepaalde agentschappen maanden of zelfs een jaar gesloten te houden indien de Democraten er niet akkoord mee gaan om 5 miljard dollar (zo’n 4,3 miljard euro) vrij te maken voor de muur.

Door de shutdown moeten zowat 800.000 ambtenaren onbetaald verlof nemen of verder werken zonder dat ze betaald worden. Voor een groot deel van hen was vandaag de dag dat ze hun loon zouden ontvangen, maar dat is dus niet gebeurd. 

Vandaag nog keurde zowel het Huis als de Senaat een wetsontwerp goed om de getroffen werknemers na het einde van de shutdown alsnog uit te betalen. Het ontwerp gaat nu naar president Trump, die eveneens zijn akkoord moet geven, melden de Amerikaanse media. 

AP

Clinton

Sinds 1981 waren er in de VS al 21 shutdowns, al hadden die niet allemaal een even grote impact. De meest recente shutdown was die van 9 februari 2018, die slechts een dag duurde. De langste was die onder president Bill Clinton in 1995 en 1996 toen voorzitter van het Huis Newt Gingrich zware besparingen eiste op overheidsprogramma's zoals Medicare, Medicaid en welzijn.

AP

Bekijk ook:
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert De Meulder

  Als ge alles bekijkt is Amerika een arm land dat aan het lijstje van derde wereldlanden kan toegevoegd worden.25 miljoen Amerikaanse kinderen hebben geen degelijke maaltijd per dag.

 • Gerry Cle

  Ik bewonder de democraten dat zij, als democratische meerderheid, niet toegeven aan de chantage van één gek. Want je moet toch gek zijn om te geloven dat een muur criminelen en drugstraficanten kan tegenhouden.

 • Jan Van Rompaey

  Ik bewonder Trump. De democraten liggen dwars omdat hun kandidaat geen president werd. Zeer slechte verliezers.

 • Roger Vanopstal

  Er zijn natuurlijk twee partijen, maar omdat Trump de Amerikaans grens wil gerespecteerd zien, wordt hij verder gedemoniseerd. Heel veel respect voor iemand die het belang van zijn volk dient.

 • Pieternelle Dermaut

  @ Geert cortenbosch geloof mij ken zelf veel Amerikanen en ze zijn absoluut niet blij met trump. Zij voelen hoe het is om hem als president te hebben. Zelfs veel Republikeinse stemmers zijn negatief tegenover hem.