Trump breekt met internationale consensus en erkent Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten

Donald Trump (L) en Benjamin Netanyahu (R)
AFP Donald Trump (L) en Benjamin Netanyahu (R)
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een verklaring ondertekend waarin hij de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte formeel erkent. Hij deed dat in het bijzijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

“Dit was al lang in de maak, en had vele decennia geleden moeten gebeuren”, zei Trump bij de ondertekening. Hij verklaarde ook dat de relatie tussen Israël en de VS nooit sterker is geweest. Netanyahu, die zijn bezoek aan de VS inkort door een opstoot van geweld in zijn land, sprak van een historische dag. 

Uithaal naar vijanden 
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwam tijdens zijn toespraak tijdens een conferentie van AIPAC - de belangrijkste pro-Israëlische lobbygroep in de VS - ook terug op de recente raketlanceringen. Die zouden tonen dat Hamas, de islamitische politieke beweging die de Gazastrook bestuurt, geen vrede wil. Pence haalde ook verschillende keren uit naar Iran, en noemde het land de grootste bedreiging voor de veiligheid en de vrede in het Midden-Oosten. 

(Lees verder onder de foto)

REUTERS

In strijd met internationale consensus 

Vorige week gaf Trump al aan dat het voor de Verenigde Staten tijd werd "de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten ten volle te erkennen: die hebben een strategisch belang  voor de Israëlische staat en de regionale stabiliteit". Daarmee breekt hij met de internationale consensus over de kwestie en met decennia van Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten. 

Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar die annexatie wordt internationaal niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

De Syrische regering heeft de erkenning een “gewelddadige aanval tegen de territoriale integriteit van Syrië” genoemd. “Trump heeft noch het recht noch de legale autoriteit om de Israëlische bezetting te legitimeren”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ongelimiteerde steun van Washington aan Israël maakt van de VS “de grootste vijand van de Arabieren”, klinkt het nog.

En ook Rusland veroordeelt de Amerikaanse beslissing, die voor nieuwe spanningen in de regio kan zorgen en een hindernis kan vormen voor het oplossen van het Syrische conflict. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo eerder al gewaarschuwd voor een “ernstige schending van het internationaal recht”. 

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Karel Tichmann: de volgende president kan dat veranderen....

 • Karel Tichmann

  Fantastische beslissing, en er is niemand in deze hele wereld, die het kan veranderen.

 • Michel Van Limbergen

  Nu wordt net het nut van de VN aangetoond of net de zwakte ervan!

 • jean-pierre Vermyle

  mr de wolf ,de uno resolutie van november 67 zegt klaar en duidelijk,dat israel zich moest terugtrekken achter de grenzen van 1948.israel heeft er nooit aandacht aan gegeven,en geen enkele lidstaat heeft gereageerd,met alle gevolgen die we kennen.

 • patrick mostin

  Harde sancties tegen de usa en Israel aub!!!! Of gaan ze het niet durven?