Trump: "Boek van Woodward is saai en compleet bedrog"

Trump (links) over Woodward: 'Weer een slecht boek'.
AFP Trump (links) over Woodward: 'Weer een slecht boek'.
"Het publiek wordt bij de neus genomen". Dat vindt Donald Trump van het onthullende boek over de Amerikaanse president, dat geschreven is door Watergate-journalist Bob Woodward.

Trump wil best toegeven dat hij een manager "uit de hel" is voor ondergeschikten. Maar de manier waarop hij het Witte Huis runt, is bovenal effectief, aldus de president in een van zijn vele replieken op het spraakmakende boek van de Amerikaanse journalist Bob Woodward. In 'Fear: Trump in the White House' (Angst: Trump in het Witte Huis), dat uitkomt op de toch al beladen datum van 11 september schetst de sinds het Watergateschandaal wereldberoemde journalist Bob Woodward een vernietigend beeld van de gang van zaken in het Witte Huis.

"Ik ben hard als de hel en als ik niet zo zijn, zou er niets gebeuren", zegt Trump die daarmee wel lijkt te willen bevestigen dat het geen pretje is onder hem te werken, zoals Woodward uit meerder bronnen optekende. "Bijna iedereen is het er wel over eens dat mijn regering in minder dan twee jaar meer voor elkaar heeft gekregen dan welke andere Amerikaanse regering ook in de geschiedenis van ons land", voegt Trump nog toe. Eerder op de dag hekelde Trump Woodward, zonder hem bij naam te noemen "omdat het een schande was dat iemand een boek kon schrijven dat letterlijk omgekeerd was aan de feiten".

Impulsen

Amerika raakt vooralsnog niet uitgesproken over het boek dat vertelt hoe de adviseurs van de president de grootste moeite hebben om diens impulsen onder controle te houden en zo politieke rampen of erger te voorkomen. Op sociale media vliegen voor- en tegenstanders van de president elkaar als gebruikelijk in de haren. Formeel wacht het Witte Huis op het uitkomen van het boek met een reactie en wil men niet reageren op losse hoofdstukken die nu naar buiten komen.

De omslag van het veelbesproken boek dat uitkomt op 11 september.
AP De omslag van het veelbesproken boek dat uitkomt op 11 september.

"Geestelijk gehandicapt"

Verschillende personages die door Woodward worden opgevoerd, ontkennen dat ze dingen hebben gezegd zoals die door de journalist werden opgetekend. Probleem kan worden dat Woodward de gewoonte heeft zijn interviews op te nemen. Trump zelf zegt dat hij zijn minister van Justitie Jeff Sessions nooit "geestelijk gehandicapt" of een "domme zuiderling" heeft genoemd.

De stafchef van Trump, John Kelly, ontkent dat hij de president een idioot heeft genoemd. "Het idee dat ik de president ooit een idioot heb genoemd, is niet waar. Het is eigenlijk het tegenovergestelde. We hebben een enorm goede band", staat in de verklaring van Kelly. Minister van Defensie James Mattis ontkent op zijn beurt dat hij "Trump heeft het inzicht van een basisscholier" heeft gezegd en noemt het boek een "product van een rijke fantasie".

Het boek van Woodward is nog niet uitgebracht, maar onder andere The Washington Post en CNN hebben het manuscript in handen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Met de vele publicaties als bewijs, zijn constante liegen, verdraaingen, acties gestuurd door emoties en ander niet tolerant gedrag, kunnen we (de meesten toch) nu wel inzien dat die vent daar niet op zijn plaats zit. Hij is een afgang voor het land!

 • Peter Bonacasa

  In zijn telefoongesprek met Woodward beweert hij dat Woodward hem altijd fake heeft behandeld. Je kan je rug maar beter niet draaien of Trump steekt er een mes in.

 • Diane Bernaerts

  Wel opvallend dat deze publicaties onmiddellijk gevolgd werden door het spraakmakende stuk in de NYT van de anonieme Trump-medewerker, die létterlijk bevestigt wat Woodward allemaal zegt! Geen toevallige timing waarschijnlijk.

 • Elle Devee

  Bob Woodward heeft adelbrieven waar menig journalist terecht jaloers op is. Iemand van dit kaliber zal geen boek schrijven met argumenten die hij niet kan bewijzen. Toen indertijd Watergate uitkwam was iedereen ook sceptisch maar het bleek wel de waarheid te zijn. Ik ben in elk geval benieuwd om dit boek te lezen.

 • Peter Bonacasa

  Woodward: Pulitzer gewonnen met het verhaal rond de Watergate-affaire vs Trump, een zakenman met zes faillissementen, duizenden rechtszaken, talloze mislukkingen, gemiddeld zes leugens per dag. Uiteraard kiest iedereen die bij zijn volle verstand is voor de juiste persoon (en dat is niet Trump).