Trump: “Blokkade hulpgoederen door Maduro is vreselijke fout”

De Venezolaanse president Nicolas Maduro
REUTERS De Venezolaanse president Nicolas Maduro
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Venezolaanse staatshoofd Nicolás Maduro bekritiseerd omdat hij Amerikaanse hulpgoederen het land niet binnen laat. Maduro maakt een "vreselijke fout", zei Trump vandaag in het Witte Huis tijdens een ontmoeting met zijn Colombiaanse collega Iván Duque Márquez.

Al meer dan een week staan er aan de grens tussen Colombia en Venezuela vrachtwagens met levensmiddelen, medicijnen en andere goederen geblokkeerd. Het Venezolaanse leger laat de trucks op bevel van Maduro niet passeren. Hij ziet er een voorwendsel in om militair tussenbeide te komen in Venezuela. Trump sloot vandaag opnieuw een militaire interventie niet uit. We bekijken alle opties, maar praten er niet over, verklaarde hij.

In Venezuela heeft parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf op 23 januari uitgeroepen tot interim-president. Hij daagde Maduro met die stap uit. Tal van landen, waaronder de VS, hebben hem al als de rechtmatige overgangspresident erkend. Maduro kan echter rekenen op de steun van Rusland, China en Turkije en ook Cuba, Bolivia en Nicaragua. Ook het machtige leger schaart zich nog steeds achter hem.

Trump sprak vandaag opnieuw zijn steun voor Guaidó uit. Hij heeft "groot respect" voor hem. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Halsberghe

  Ik dacht dat hij Maduro niet meer erkende als wettige president. Trumpie, eerst een beetje langer nadenken zou van pas komen.

 • Henri Dederen

  De Amerikaanse hypocrisie ten top (Obama zou net hetzelfde hebben gedaan, want betreffende buitenlandse politiek weten Republikeinen en Democraten elkaar dikwijls te vinden.). Eerst het land economisch sancties opleggen, miljarden tegoeden blokkeren en nadien verontwaardigd zijn over een blokkade van hulpgoederen.

 • Jan Verstrepen

  Hij had tenminste kunnen zorgen dat zijn mensen geholpen werden, die politiek dat is een ander verhaal.

 • jos beverke

  De reden van Maduro voor het niet binnen laten van de hulpgoederen en het voedsel werd door iemand van Maduro's regering op de nationale televisie weergegeven .Het voedsel zou volgen een analyse door hogere instanties, vergif bevatten ! ! Communistische propaganda op zijn best!

 • Jeroen Beckers

  Riep Trump niet heel hard "America First!" en dat hij niet meer wou dat de USA zich mengde in de politiek van andere landen? Ach ja, een leugen meer of minder, fake news alom, dat apprecieert z'n aanhang wel