Trump blijft op koers: 15 procent voorsprong op Cruz in cruciale staat Indiana

Donald Trump.
AFP Donald Trump.
Ondanks alle tegenkantingen blijft de Republikeinse politicus Donald Trump stevig op koers om uiteindelijk de nominatie tot presidentskandidaat voor zijn partij binnen te halen. In de meest recente peiling voor de staat Indiana, die dinsdag naar de stembus trekt, heeft de miljardair 15 procentpunt voorsprong op zijn rivaal Ted Cruz. Nochtans heeft die in de staat zowat zijn laatste hoop - en geld - op een overwinning ingezet.

In de peiling van NBC, The Wall Street Journal en Marist staat Trump comfortabel aan de leiding met 49 procent tegenover 34 procent voor Cruz, en 13 procent voor John Kasich. Andere peilingen tonen een klenere marge, maar wel zo goed als allemaal een overwinning voor de New Yorker.

Winst voor Trump in Indiana zorgt mathematisch nog altijd niet voor de eindoverwinning. Er zijn 57 afgevaardigden te verdelen, en met 996 afgevaardigden zou hij dinsdag nog altijd maar aan 1.053 van de nodige 1.237 geraken. Dat magische getal kan hij pas op de allerlaatste dag van de voorverkiezingen op 7 juni bereiken.

Maar Indiana is wel cruciaal, omdat het een van de weinige resterende staten is die Trump nog stokken in de wielen kon steken. Cruz stond er lange tijd aan de leiding in de pelingen en de staat verdeelt zijn afgevaardigden volgens het winner-take-all-principe, dus zelfs een nipt verlies zou Trump cruciale stemmen op de nationale partijconventie kosten.

Indiana is cruciaal, omdat het een van de weinige resterende staten is die Trump nog stokken in de wielen kon steken

Californië

Als hij daarentegen wint, ziet zijn path to victory er ineens wel veel positiever uit, gezien de rest van de staten die nog moeten stemmen. In West Virginia (10 mei) en New Jersey (7 juni) staat hij sowieso heel sterk. In Oregon (17 mei), Washington (24 mei) en New Mexico (7 juni), die hun afgevaardigden proportioneel verdelen, is hij bovendien sowieso verzekerd van een deel van de koek.

Dan blijft er enkel nog Californië over, de staat die ook op 7 juni naar de stembus trekt en de meeste afgevaardigden van allemaal mag uitsturen (172). Slechts een deel daarvan zou voor Trump dan volstaan voor de eindoverwinning op de conventie in Cleveland.

Bovendien, zeggen waarnemers, als Cruz zelfs Indiana niet kan winnen, een staat die demografisch veel meer in zijn voordeel speelt, hoe zou hij dan uiteindelijk Californië kunnen winnen, waar hij nu al zwaar achterop hinkt in de peilingen?

Die mening is ook Trump zelf toegedaan. "Het zit er zo goed als op", zei hij vanmiddag tijdens een interview op Fox.