Trump blijft meer invoerrechten opleggen voor Chinese producten

De regering van president Donald Trump wil China zo dwingen een handelsakkoord te ondertekenen.
AP De regering van president Donald Trump wil China zo dwingen een handelsakkoord te ondertekenen.
Washington zet zijn strategie van maximale druk op China voort met de inwerkingtreding van extra invoerrechten morgen. De regering van president Donald Trump wil China zo dwingen een handelsakkoord te ondertekenen. Keerzijde van de strategie is vertragende economische groei in de VS en daarbuiten.

De extra invoerrechten van 15 procent zijn van toepassing op een deel van de 300 miljard dollar aan Chinese import die tot dusver gespaard bleef. Ze treden om middernacht lokale tijd in werking, aldus de Dienst van de Handelsvertegenwoordiger van de VS (USTR). Trump wees gisterenavond het idee af om de invoerrechten naar een latere datum uit te stellen. "Ze zijn goedgekeurd", zei hij aan journalisten. 

Het gaat om een brede waaier producten die getroffen zijn. Vooral de voedingssector, met ketchup, versneden rundvlees, varkensworsten, fruit, groenten, melk, kaas, kruiden en ijs, is getroffen. Ook andere producten zoals golfclubs, surfplanken en fietsen, zullen duurder betaald worden. Economen van het Peterson Institute for International Economics uit Washington becijferden dat 112 miljard dollar aan import blootstaat aan extra invoerrechten. 

Vorige week escaleerde de handelsoorlog van Trump verder. Hij kondigde extra invoerrechten aan op de volledige Chinese import tegen eind dit jaar. Tot nu sloegen de invoerrechten op ruim 250 miljard van de ongeveer 540 miljard aan producten die China volgens cijfers uit 2018 uitvoert naar de VS.
Peking zou reageren door invoerrechten te verhogen op 75 miljard dollar goederen uit de VS. Voor een deel daarvan gebeurt dat op 1 september.

Enkele honderden bedrijven en beroepsgroepen riepen de regering-Trump woensdag op om de invoerrechten uit te stellen. Ze zijn ongerust dat ze banen zullen kosten en de consumptie in de VS zullen drukken. Maar de rechts-populistische president, die een tweede termijn ambieert, hoonde die kritiek vrijdag weg. "Zwakke en slecht geleide bedrijven die kleine tarieven de schuld geven in plaats van hun eigen slecht management. Het is goed gezien en wie kan het hen kwalijk nemen? Het zijn gewoon excuses", tweette hij.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Gino de neef, zijn dit leugens? De producten blijven de VS binnen komen, maar je betaalt er meer voor. Bedrijven die afhangen van producten uit China, en dat zijn er heel wat, compenseren door de prijs te verhogen of verplaatsen hun productie (Harley). Blijf dus maar beweren dat dit geen invloed heeft op de markt.

 • Gino De Neef

  Opnieuw niet waar. Het heeft geen negatieve gevolgen voor de Amerikaanse markt, maar vooral voor de Chinese markt en anderen die China maar laten betijen.

 • Karel Dierckx

  Het is naief te denken dat de handelsbalans significant meer in evenwicht gebracht zal worden door een handelsovereenkomst, Michel de Blay. Dat kan alleen door de vraag langs beide kanten meer gelijk te trekken, en dat zal die overeenkomst niet bereiken. Dat zal overigens ook nooit bereikt worden zonder meer overheidscontrole op de Amerikaanse markt en dat staat haaks op Republikeinse overtuigingen (en die van hun grootste sponsors).

 • wim Goossens

  En daarbij, we zitten allemaal op onze smartphone, laptop, tablet, pc, tv te tokkelen om hier commentaar te leveren en te vertellen dat China oneerlijk handelt, maar als China deze producten niet zou maken, dan zouden er velen hier géén commentaar dienen te schrijven omdat ze gewoonweg géén toestel zouden hebben omop te tokkelen...

 • wim Goossens

  Dit is een strijd die Trump nooit kan winnen, wat velen hier ook mogen wensen ... Het ultieme wapen van China, waar Trump blijkbaar nog niet aan gedacht heeft, is dat China meer als 30% van de schuld van Amerika financiert. Als morgen China nog maar een klein gedeelte van deze schuld op de markt brengt, stort de financiële wereld in de USA in mekaar, met alle gevolgen, ook voor ons, zie 2008 ....