Trump biedt aan om te bemiddelen tussen Turkije en Syrische Koerden

AP
De Amerikaanse president Trump heeft aangegeven dat zijn regering zou kunnen bemiddelen tussen Turkije en de Syrische Koerden. Opmerkelijk, want het is de terugtrekking van Amerikaanse militairen door Trump die het Turkse offensief aan de grens in Syrië mogelijk heeft gemaakt.

De VS hebben Syrisch-Koerdische milities getraind en gesteund in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), maar nu die jihadisten uit beeld zijn, heeft Washington er in de ogen van Trump niets meer te zoeken. Donderdag twitterde hij: "Nu Turkije de Koerden aanvalt, hebben we drie opties: duizenden soldaten sturen en militair winnen, Turkije treffen met strenge economische sancties of bemiddelaar zijn voor een akkoord tussen Koerden en Turken.”

Troepen

Trump haalt zijn militairen weg uit het noordoosten van Syrië. Militairen die er nog zijn, moeten zich terugtrekken als er Turkse troepen naderen.


Het noordoosten is vrijwel helemaal in handen gevallen van Koerdische milities tijdens de Syrische burgeroorlog en de strijd tegen IS. Turkije ziet die milities als een terreurbeweging net als de Turkse PKK. President Erdogan wil de Koerdische milities in Syrië ver van de grens jagen en hij wil Syrische vluchtelingen terug over de grens sturen naar een door Turkije gedomineerde zone. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lydia Appelmans

  Diane en dan vergeet je nog zijn bemoeienissen in de hele wereld

 • Diane Bernaerts

  Johan Vervaeck: hoe kan je nu positief schrijven over een narcistische en megalomane idioot die zichzelf "the chosen one" noemt en over zijn "great and unmatched wisdom" spreekt, over een bullebak die iedereen die het niet met hem eens is, uitscheldt in de boertigste bewoordingen en een leugenaar die nu al meer dan 12.000 leugens of onwaarheden heeft verkondigd? Je hoeft écht geen "socialist" te zijn om daar moeite mee te hebben! :)

 • Marc Fabry

  Begin eens met ieder land zijn eigen boontjes te laten doppen. Als Turkije Syrië binnevalt is het aan Syrië om daar tegenstand aan te bieden. Maar ja ,Syrië is die Koerden ook liever kwijt dan rijk.

 • Peter Bonacasa

  De typische MO van Trump: problemen maken waar er geen zijn, wachten en dan redder in nood willen spelen en roepen hoe goed hij is.

 • Kurt Decloedt

  Trump de idioot zou beter ver weg blijven van dit conflict, want hij is de aanleiding geweest van dit.