Trump bezorgd over impeachment: “Staat niet goed op je cv”

Donald J. Trump.
Photo News Donald J. Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bezorgdheid geuit over de impeachment-procedure die de Democraten onlangs aankondigden. “Zoiets staat slecht op je cv”, zou Trump tijdens een telefoongesprek met enkele vertrouwelingen vrijdag gezegd hebben over zijn eventuele afzetting. Dat beweren twee bronnen die erbij waren aan nieuwssite Axios. Een derde herinnerde zich de uitspraak van Trump lichtjes anders: “Dat wil je niet op je cv hebben”. 

Na die opmerking zou de Amerikaanse president er nog aan toegevoegd hebben: “Maar Kevin wordt dan wel speaker”. De president verwees zo naar Kevin McCarthy, die nu de minderheidsfractie van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden leidt, maar die de functie van Speaker zou kunnen overnemen van Democrate Nancy Pelosi, als de Republikeinen de meerderheid in het Huis zouden heroveren. Iets waar Trump dus blijkbaar van uitgaat.

Die twee uitspraken van Trump lijken op het eerste gezicht niet meteen wereldschokkend, maar ze vatten wel perfect de gevoelens van de president over impeachment samen, aldus bronnen van Axios. Enerzijds gelooft Trump echt dat hij volgend jaar zal worden herverkozen dankzij het impeachmentgedoe; anderzijds wil Donald J. Trump niet de geschiedenisboeken ingaan als de eerste afgezette Amerikaanse president. En dat laatste gevoel neemt volgens sommigen de overhand: het zou Trump in de eerste plaats wel degelijk te doen zijn om zijn nalatenschap. Lees: hij wil zeker niet ‘impeacht’ worden.

House Speaker Nancy Pelosi.
AP House Speaker Nancy Pelosi.

De kans dat Trump daadwerkelijk zal worden afgezet, lijkt niet heel groot. Het Huis, waar de Democraten dus een meerderheid hebben, zal - waarschijnlijk - wel met de procedure instemmen, maar de Republikeinse meerderheid in de Senaat zal er uiteindelijk - naar verwachting - toch nog een stokje voorsteken. Al vermeldt Axios ook iemand aan wie Trump zou toevertrouwd hebben dat hij er zeker van is enkele afgevaardigden van de Democraten in het Huis voldoende onder druk te kunnen zetten om tegen impeachment van de president te stemmen. Hij doelde dan op afgevaardigden uit zogenaamde ‘Trumpdistricten’, waar Trump in 2016 won, maar die de Democraten vorig jaar konden terugpakken.

Nog in diezelfde telefoonmeeting van vrijdag met Republikeinse afgevaardigden van het Huis zou Trump gezegd hebben dat het zijn Energieminister Rick Perry was die hem het telefoontje met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky had ingefluisterd. In dat gesprek verzocht Trump Zelensky om een onderzoek naar de Bidens, wat voor de Democraten de druppel was om een impeachment-procedure tegen Trump te starten. 

Parlement vordert documenten 

Inmiddels hebben de Democraten in het Amerikaanse parlement via het gerecht documenten gevorderd van het Amerikaanse ministerie van Defensie en van een begrotingsspecialist. De inlichtingen, waaronder e-mails, verslagen van zittingen en resoluties, moeten ten laatste op 15 oktober aan het Amerikaanse parlement worden overgemaakt. Of de regering er gevolg aan gaat geven, is nog niet zeker. Als ze niet overgemaakt worden, dreigt er wel een strafvervolging.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ed Dams

  de rest wel of wat?

 • Wesley Gevaert

  The swamp wordt alleen maar dieper en donkerder met Trump.

 • Wendy Bergen

  Trump is een coole kerel. Hij heeft het gezegd, het moeras opdrogen, dat daar tegenwind van zou komen wist hij ook wel. Doe verder kerel.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Trump bezorgd over impeachment? Als ik het zo lees in een hoop Amerikaanse kranten, heeft Trump zijn herverkiezing in 2020 verzekerd.

 • Peter Bonacasa

  Frans Meyer, Biden is als onderzocht geweest, en vrij van zonden verklaard.Er is dus geen belangenvermenging of corruptie. En een telefoongesprek om je tegenstander te kelderen en zelf te profiteren van je ambt, dat is volgens jou minder zwaar dan wat tussen Bill en Monica (met wederzijdse toestemming) is gebeurd???