Trump beweert dat hij “wettelijk" het recht heeft om zich te mengen in lopende juridische zaken

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat hij “het wettelijke recht” heeft om zich te mengen in lopende juridische zaken. Daarmee negeert hij het pleidooi van minister van Justitie William Barr die kritiek uitte op Trump en diens tweets.

Naar aanleiding van de rechtszaak tegen Trumps voormalige adviseur en campagnemedewerker Roger Stone, had William Barr kritiek geuit op enkele Twitterberichten van de Amerikaanse president. Onterecht vindt Trump, want hij heeft naar eigen zeggen het recht om zich te moeien met juridische zaken. 

Stone werd in november schuldig bevonden onder meer voor liegen tegen het Congres en belemmering van de rechtsgang in het kader van de verkiezingscampagne van 2016. De aanklagers stelden vervolgens een celstraf tussen 7 jaar en 3 maanden en 9 jaar voor. Maar Trump wil zijn vriend niet zo lang achter de tralies zien verdwijnen en uitte zijn ongenoegen op Twitter. “Dit is een vreselijke en erg oneerlijke situatie”, stelde hij. “Kan deze gerechtelijke dwaling niet toestaan!”

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei vervolgens dat de strafeis verlaagd moest worden. Trump reageerde verheugd op Twitter en feliciteerde Barr voor de inmenging. De federale rechter bepaalt op 20 februari de strafmaat voor Stone.

‘Marionet’ van Trump

Trum plaatste hem in een behoorlijk moeilijke positie, vond Barr zelf. “Dat er openbare mededelingen en tweets gedaan worden over het departement, over mensen in het departement, onze mannen en vrouwen die hier werken, over zaken waarmee het departement bezig is en over rechters die onze zaken behandelen, maakt het voor mij onmogelijk om mijn job te doen”, aldus Barr twee dagen geleden, “en om te garanderen aan de gerechtshoven en de aanklagers in het departement dat we ons werk integer aanpakken.”

Barr vond zelf, naar eigen zeggen, dat de strafmaat voor Stone te hoog was, maar wilde niet overkomen als een marionet van de president. Trump heeft hem overigens nooit rechtstreeks gevraagd om zich te mengen in een rechtszaak, aldus Barr.

Dat bevestigt de president met zijn recente Twitterbericht. “Ik heb hem nooit gevraagd om iets te doen met betrekking tot de strafzaak”, schrijft hij. “Dat betekent niet dat ik, als president, niet het wettelijke recht heb om dat te doen. Ik heb er zelf voor gekozen om het niet te doen.”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Gijbels

  Scheiding der machten ,kent hij blijkbaar niet

 • Patrick Kelchtermans

  Dat recht heb je inderdaad wanneer je een tiran bent in een totalitair systeem. Maar ik geloof niet dat dat hetgene is waar de doorsnee Amerikaan in denkt te leven. Nu ja, wanneer je stemt voor een gek dan krijg je een gek, het is hen van harte gegund.

 • Wesley Gevaert

  Helemaal los geslagen, de rechtsgang in Amerika. Waarom nog een rechtbank als Trump Caeser wil spelen.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Trump heeft tot heden nog niet begrepen wat in de 'job description' van een president van de VS staat. En hij zal het ook nooit begrijpen.

 • Guido Pintens

  nog heel eventjes en Trump gaat alle rechtshoven in de US verbieden/ontslagen. Enkel hij zal dan nog over goed en kwaad kunnen beslissen, straffen opleggen en gratie verlenen aan al zijn corrupte vrienden. Gewoon omdat hij het nu eenmaal beter weet dan wie dan ook over letterlijk alles en nog wat. Gelukkig voo hem zal hij uiteraard de steun hebben van zijn achterban