Trump beweert dat bouw van zijn muur startte: “Ik verwacht niet veel hulp”

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump neemt op Twitter opnieuw het woord "muur" in de (virtuele) mond. Bij het beschrijven van de grensmuur, schrijft hij in klare taal: "Laten we ze vanaf nu gewoon MUREN noemen en stoppen met die politieke spelletjes! Een MUUR is een MUUR!”. Bovendien zou de constructie van de muur al gestart zijn. Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, beklemtoonde vandaag echter opnieuw dat er geen geld zal voorzien worden voor Trumps muur. 

De afgelopen weken spraken sommige Republikeinen en ook Trump over een "hek" op de grens met Mexico, in de hoop het project zo aanvaardbaarder te maken voor de Democraten. Maar vandaag leek de president geen zin te hebben om zijn woorden te wikken en te wegen. Hij zei ook dat de Republikeinen hun tijd verliezen met onderhandelen. "De Democraten (...) zullen geen geld geven voor de muur, die zo nodig is", tweette hij nog. 

Bovendien beweert Trump dat de bouw van de muur al bezig is. "Met een toename van het aantal moorddelicten in Mexico met 33 procent, een record, waarom zou een verstandig mens dan geen muur willen bouwen! De bouw is gestart en zal niet stoppen tot hij voltooid is", klinkt het. “Ik verwacht niet veel hulp”, zo schrijft de president nog in een ander Twitterbericht. Ook postte hij een videoboodschap waarin hij zijn argumenten nog wat kracht bijzette.

In het akkoord waarover momenteel door een comité van Republikeinen en Democraten onderhandeld wordt, wordt echter geen enkele dollar uitgetrokken voor de bouw van Trumps muur, deelt Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vandaag mee. “Er zal geen muurgeld in de wetgeving voorzien worden”, stelt ze.

498 miljoen dollar extra voor grensbewaking

Het comité van Republikeinse en Democratische afgevaardigden kwam woensdag voor het eerst samen om te onderhandelen over een compromis over de federale overheidsuitgaven. Trump eist van hen 5,7 miljard dollar voor de bouw van zijn muur. De Democraten zien echter geen heil in de muur en stellen voor om 498 miljoen dollar uit te trekken  voor grensbewaking. Dat geld kan aangewend worden om 1000 extra douanebeambten aan te nemen en om grensbewakingstechnologie aan te kopen en te installeren. 

Als er tegen 15 februari geen overeenkomst is, zal er vermoedelijk een nieuwe shutdown van de overheid van start gaan.

Volgens Pelosi zou Trump niet liever hebben dan dat het Congres “totaal irrelevant” wordt in de onderhandelingen. “Het is geen optie voor de president om te zeggen: ‘het maakt niet uit wat het Congres zegt’”, zei ze vandaag tijdens een persconferentie.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diane Bernaerts

    TOCH een "muur"? Terwijl Conway vandaag nog geklaagd heeft dat de journalisten moeten stoppen met het "the wall" te noemen? Het is een "fence", een "barrier", maar géén muur, zei zij. En inderdaad, vandaag zei Trump nog: "We have the money. We're building the wall already, and it's going very rapidly." Waarvoor heeft hij dat geld dan nog nodig en blijft hij dreigen met een shutdown of zelfs een noodtoestand?

  • nadine Nadine Martin

    Hij zou beter zelf mee gaan helpen aan zijn muur ...

  • Kris Verbeek

    Die man kent echt het verschil niet meer tussen zijn leugens en de waarheid.