Trump bevestigt: zoon Osama bin Laden gedood bij Amerikaanse antiterreuractie

Hamza bin Laden was de zoon van Osama bin Laden.
RV Hamza bin Laden was de zoon van Osama bin Laden.
Hamza bin Laden, de zoon van Osama bin Laden, is bij een antiterreuroperatie in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan gedood. Daarmee bevestigt Amerikaans president Donald Trump rapporten van eind juli. Hamza bin Laden geldt als de opvolger van zijn vader aan het hoofd van terreurorganisatie al-Qaida.

De VS beloofden in februari nog een beloning van 1 miljoen dollar voor informatie over de verblijfplaats van Hamza. Begin maart werd hem zijn Saoedische nationaliteit ontnomen. Eind juli meldden topambtenaren uit de Amerikaanse regering dan dat hij dood was. Het Witte Huis bevestigt de berichten nu. Ook Defensieminister Mark Esper had eind augustus al de dood van Hamza bin Laden bevestigd. De bewindsman voegde er toen aan toe “geen details te hebben”.

In een mededeling zegt het Witte Huis dat “de dood van Hamza bin Laden voor al-Qaida een groot verlies in leiderschap” betekent. Ook is de terreurorganisatie nu de “symbolische connectie met zijn vader kwijt, en zijn belangrijke activiteiten van de groepering ondermijnd”. “Hamza bin Laden was verantwoordelijk voor het plannen en het beheer van verschillende terroristische groepen.”

Hamza bin Laden, geboren in 1989, was het vijftiende van de ongeveer twintig kinderen en de oogappel van zijn vader Osama bin Laden, jarenlang de leider van al-Qaida en de hoofdverantwoordelijke voor de aanslagen op 11 september 2001. Op tienjarige leeftijd poseerde hij al met een kalasjnikov en verscheen hij in propagandavideo's met zijn vader. 

Die kwam in mei 2011 in het Pakistaanse Abbottabad al om het leven bij een Amerikaanse antiterreuractie. Hamza was toen 22 en overleefde de inval. Enkele dagen later zwoer hij wraak te nemen op de dood van zijn vader. Hij werd ook wel de “kroonprins van de jihad” genoemd.

Osama bin Laden met zijn zoon in 2001.
Photo News Osama bin Laden met zijn zoon in 2001.
Osama bin Laden met zijn zoon in 1997.
Photo News Osama bin Laden met zijn zoon in 1997.46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  @ Karel Tichman. Had Trump daadwerkelijk meegevochten in de Vietnamoorlog ipv zich te laten vrijstellen voor onderwijs? en medische redenen, dan had jij nu inderdaad je idool, weer eens, mogen bejubelen. Helaas is de wereld echt niet door hem veiliger geworden maar door mensen die de wereld verdedigen zonder tussenkomst van papa, zijn centen en een corrupte dokter.

 • Kai Rombouts

  Jan verbruggen. Die "betere" wereld wil alle vrouwen in gitzwarte gewaden steken. 1 knipoog naar een andere man en je wordt als vrouw gestenigd. Sharia heer en meester. Ja hoor, een wreed betere wereld?

 • Ayse Demirdag

  Osama bin Laden, de grootste terrorist allertijden. Jarenlang een grote klopjacht op deze man én dagelijks op het nieuws. Uiteindelijk gevonden, vermoord én op de bodem van de zee begraven. Niemand die maar ooit iets van bewijs, lijk of begrafenis gezien? Nee. Zo een "trofee" wil je toch tonen aan de wereld? Dit is ook weer een bericht waarvan ik achter mijn oor krab. Denk na én blijf objectief mensen..

 • Ayse Demirdag

  Bin Laden hebben ze destijds ook na een jarenlange klopjacht én dagelijks op het nieuws gevonden, omgebracht én op de bodem van de zee begraven. Hebben wij daar iets van gezien? Nee! Als je iemand van dat kaliber eindelijk te pakken hebt dan is dit groot nieuws i.p.v. stilletjes begraven. Dit is ook weer een nieuwsbericht waarvan ik achter mijn oor krab...Denk na én blijf objectief mensen..

 • jan verbruggen

  Zielig dat de grootste militaire macht ter wereld zich op de borst klopt met de moord op een jonge knaap die vecht voor zijn idee van een betere wereld. Hoezeer die ideeën dan ook indruisen tegen onze economische belangen.