Trump bevestigt dood IS-leider al-Baghdadi: “Hij stierf als een laffe hond, rennend en huilend”

Beelden die vanmorgen gemaakt werden van een uitgebrande auto bij het domein dat vannacht werd gebombardeerd in Barisha.
AFP Beelden die vanmorgen gemaakt werden van een uitgebrande auto bij het domein dat vannacht werd gebombardeerd in Barisha.
IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi is gedood bij een militaire operatie van speciale Amerikaanse eenheden in het noordwesten van Syrië. Dat heeft Amerikaans president Donald Trump bevestigd tijdens een toespraak. Al-Baghdadi zou zichzelf hebben opgeblazen met een bomvest toen de eenheden het gebouw bestormden waar hij zich verborgen hield. “Hij stierf als een laffe hond, rennend en huilend”, zei Trump tijdens zijn toespraak. Ook drie van al-Baghdadi’s kinderen kwamen om.

Op Twitter schreef Trump afgelopen nacht zelf eerst de raadselachtige boodschap "Er is zojuist iets erg groots gebeurd!” Daarna volgden uren gespeculeer in internationale media over de dood van de IS-leider. “Hij is dood”, kondigde Trump meteen aan bij het begin van zijn toespraak. De president noemde IS “de meest meedogenloze terroristische organisatie”. 

De terreurleider werd achtervolgd tot in een doodlopende tunnel aan zijn verblijfplaats. Toen hij geen uitweg meer zag, liet hij zijn bommengordel ontploffen. Hij nam daarbij ook drie kinderen mee in de dood. Het lichaam van al-Baghdadi was verminkt, maar test hebben uitgewezen dat het wel degelijk om de IS-leider gaat, aldus nog Trump. Er werd voorts “een groot aantal” van al-Baghdadi’s strijders gedood. Elf andere kinderen van al-Baghdadi bleven ongedeerd en zijn door Amerikaanse militairen meegenomen.  

De operatie had plaats in het noordwesten van Syrië, in het dorp Barisha in de provincie Idlib (niet ver van de Turks-Syrische grens). Trump zou daarvoor ongeveer een week geleden toestemming hebben gegeven. Bij de missie zijn geen militairen omgekomen. “Het ging perfect, alsof je naar een film keek’’, zei Trump nog in zijn toespraak. Bij de operatie werd ook “gevoelige informatie” buitgemaakt, onder meer over de organisatie van IS en toekomstige plannen.

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op de laatste video van hem, van april van dit jaar.
AP IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op de laatste video van hem, van april van dit jaar.

Volgens de Amerikaanse president waren de VS al enkele weken op de hoogte van de verblijfplaats van de terreurleider. Er waren eerder al operaties gepland, maar die werden geschrapt. De meeste leden van het Congres werden evenwel niet op de hoogte gebracht van de plannen, want “Washington lekt zoals nooit voorheen”, verklaarde de president nog. Trump dankte ook Rusland, Turkije, Syrië, Irak en de Koerden voor hun hulp bij de operatie.

Lees ook: Wie was Abu Bakr al-Baghdadi, de al ontelbare keren dood verklaarde onzichtbare kalief?

Cruciale Iraakse informatie

Volgens de Irakezen bezorgden zij dé cruciale informatie over Al-Baghdadi’s locatie aan de VS, nadat ze geheime documenten in de Iraakse woestijn hadden gevonden. Die vondst kwam er na de arrestatie van een man en vrouw uit Al-Baghdadi’s “inner circle”. 

De inlichtingendienst van Irak had zelfs een speciaal team opgericht dat zich een jaar lang bezighield met het opsporen van de IS-leider. Zij wisten uiteindelijk zijn verblijfplaats in het noordwesten van Syrië te achterhalen. “Als gevolg daarvan hebben de Amerikaanse soldaten in coördinatie met de Iraakse inlichtingendienst een militaire operatie uitgevoerd die leidde tot de eliminatie van al-Baghdadi”, zo zegt het Iraakse leger. De Iraakse staatstelevisie zou later vandaag beelden van de aanval uitzenden. 

Het Turkse ministerie van Defensie van zijn kant zei eerder vandaag dat Turkije heeft geholpen met de coördinatie van en informatie-uitwisseling voor de aanval. 

Twee Iraanse bronnen bevestigden eerder aan Reuters dat Iran op de hoogte was gebracht van het overlijden van Al-Baghdadi. Ook aan de Iraakse inlichtingendiensten was zijn dood al bevestigd.

Een compleet verwoeste auto na de Amerikaanse aanval van vannacht.
AFP Een compleet verwoeste auto na de Amerikaanse aanval van vannacht.

“Succesvolle en historische operatie”

Op Twitter sprak Mazloum Abadi, de Koerdisch-Syrische leider van de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten), de rebellenalliantie die door de VS wordt gesteund, over een “succesvolle en historische operatie met dank aan gemeenschappelijk inlichtingenwerk met de Verenigde Staten”. 

De Syrisch-Koerdische milities van de SDF streden eerder met steun van de Verenigde Staten tegen Islamitische Staat. Door het vertrek eerder deze maand van Amerikaanse troepen uit de VS voelen de SDF zich verraden door Washington. De wrevel over de strategie van president Donald Trump stond samenwerking tussen de SDF en de Amerikanen bij de jacht op Baghdadi echter niet in de weg.

Koerden vrezen represailles

De Koerden in Syrië verwachten zich nu aan represailles vanwege de terreurgroep, zo zei Abadi tegenover het Franse persbureau AFP. “De slapende cellen zullen Baghdadi wreken. Wij verwachten ons dus aan alles, met inbegrip van aanvallen op gevangenissen”, aldus Abadi. In die gevangenissen houden de Koerden duizenden jihadisten gevangen.

Leider van het kalifaat

Over Al-Baghdadi, die zichzelf ‘Kalief Ibrahim’ noemde, is weinig bekend. De echte naam van de gevreesde terroristenleider is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Hij was een ultraconservatieve geestelijke die opgroeide in Samarra, ten noorden van Bagdad, en werd geboren in 1971.

De Irakees trad in 2010 op de voorgrond als leider van al-Qaida in Irak. Hij splitste zich later af van al-Qaida en ging met zijn organisatie verder als Islamitische Staat in Irak en de Levant. Op het hoogtepunt had IS de macht over miljoenen mensen in onder meer Syrië en Irak. 

Al-Baghdadi leefde al vijf jaar ondergedoken. De voorbije jaren werd hij meermaals dood verklaard, maar in april dook hij nog op in een video van al-Furqan, het persagentschap van IS. Op 16 september bracht het agentschap nog een 30 minuten durende audioboodschap van Al-Baghdadi, waarin hij opriep om de vrouwen in Iraakse en Syrische kampen te bevrijden. De Verenigde Staten hadden een beloning van 25 miljoen dollar over voor wie informatie had over de schuilplaats van de IS-leider.

Terrein verloren

Er werd lang vermoed dat Al-Baghdadi zich ergens in de buurt van de Syrisch-Iraakse grens bevond. In februari 2018 berichtten meerdere bronnen binnen de Amerikaanse overheid dat hij gewond was geraakt bij een luchtaanval in mei 2017 en dat hij omwille van zijn verwondingen gedurende vijf maanden de leiding van IS aan anderen had moeten overlaten.

IS heeft veel terrein verloren in het Midden-Oosten met de val van de Iraakse stad Mosoel en Raqqa in Syrië in 2017. Zijn voornaamste hooggeplaatste handlangers kwamen om bij Amerikaanse luchtaanvallen. De terreurorganisatie beschikt echter over terreurcellen over de hele wereld.

AFP
Kinderen staan bij een uitgebrande auto nabij de gebombardeerde site in Barisha.
AFP Kinderen staan bij een uitgebrande auto nabij de gebombardeerde site in Barisha.
Beelden van een uitgebrande auto vanmorgen in Barisha, waar vannacht de aanval plaatsvond.
AFP Beelden van een uitgebrande auto vanmorgen in Barisha, waar vannacht de aanval plaatsvond.54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • princen yvon

  Toch ook eens grondig onderzoeken wie allemaal heeft meegeholpen om Al Baghdadi in Idlib te laten terecht komen! Lijkt mij geen eenvoudige opdracht, noch door Syrisch, noch door Koerdisch gebied.

 • raoul dirckx

  Mooi Hollywood scenario. Maar heeft iemand de beelden goed bekeken. Als ik een vuurtje maak s'avonds dan smeult dit nog lang na... Daar niets, kinderen spelen er zelfs. De uitleg van Trump is perfect, de kerel blaast zichzelf op, dat wil ook zeggen dat zij het niet gedaan hebben. DNA op minder dan 6 uur nadien... je moet het maar geloven. Voor Putin is Trump al uitgerangeerd. Met zo'n vent kom je alleen in de problemen door de leugens die hij verzint. Wait and see.

 • HUBERT VANHOVE

  De koerden denken het hunne van over de dankbaarheid van trump

 • Gustaaf Senrame

  Als deze lafaard dood is, is dat een goeie zaak. Maar ze staan in file om hem op te volgen, dus moeten ze alle gevluchten en gevangen IS lafaards bombarderen, dan is er misschien een kans dat er geen nieuwe extremistische groepen beginnen.

 • Eric Leysen

  De echte helden zijn degenen die hem daadwerkelijk uit de weg hebben geruimd. Niet degenen die op een persconferentie duizenden kilometers verder op een rijtje staan alsof ze er zelf bij waren.