Trump "beveelt" Amerikaanse bedrijven alternatieven te zoeken voor China en trekt importheffingen verder op

De Amerikaanse president Donald J. Trump.
EPA De Amerikaanse president Donald J. Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Amerikaanse bedrijven vrijdag "bevolen" om alternatieven te zoeken voor China. Hij twitterde dat nadat China nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten had aangekondigd. Trump reageerde daarop met de aankondiging dat de Verenigde Staten vanaf 1 oktober importheffingen van 30 procent zullen opleggen op 250 miljard dollar aan Chinese import, in plaats van de voorziene 25 procent.

Aansluitend worden ook de importheffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen opgetrokken van 10 naar 15 procent, aldus de president via Twitter. Eerder had Trump nog gezegd dat de invoering van die laatste heffingen - normaal voorzien voor 1 september - gedeeltelijk zou worden uitgesteld naar half december.

De forse reactie van Trump komt er na de aankondiging van Peking vrijdag dat China bijkomende importheffingen oplegt op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. 

In een reeks tweets beschuldigde Trump China er opnieuw van miljarden dollars "gestolen" te hebben van de Verenigde Staten gedurende decennia, onder meer door diefstal van intellectuele eigendom. "We hebben China niet nodig en we zouden eerlijk gezegd veel beter af zijn zonder hen.”

Alternatieven

De Amerikaanse president liet nog weten dat hij zou reageren op de door China aangekondigde importheffingen, maar hij gaf de Amerikaanse ondernemingen al het bevel om alternatieven te zoeken voor China. "Breng je ondernemingen naar huis en maak je producten in de Verenigde Staten", klonk het.

De oproep lijkt echter maar weinig indruk te maken bij de Amerikaanse bedrijven. De ondernemersorganisatie US Chamber of Commerce verwerpt de opmerking van Trump en beklemtoont dat de relatie tussen China en de VS niet verder mag verslechteren. “Hoewel we de frustratie van de president delen, geloven we dat voortdurende, constructieve betrokkenheid de juiste weg is”, zegt vicevoorzitter Myron Brilliant.

De twee economische grootmachten zijn al maanden in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkelende wereldeconomie. Wall Street sloot vrijdag de week af met een flinke duik in het rood. De Dow Jones gaf 2,35 procent prijs en klokte af op 25.634,64 punten en de Nasdaq maakte een val van 2,95 procent om af te sluiten op 7.755,93 punten. 
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maxime Vanmaercke

  Is er aub geen alternatief voor Trump? Maakt de wereldeconomie om zeep om zichzelf te verrijken. Deze man denkt dat hij God is en bijna knettergek. Iemand die zichzelf verheerlijkt...???

 • Gino Denil

  De mythes van de losers in het westen, Benny Cools. Zo hadden de Japanners al een uitgebreide industrie voor camera's en lenzen voor dat ze de Europese van de kaart veegden. De reden was dubbel. Ze hadden een ministerie dat kwaliteitseisen voor export stelde. En ze hadden als doel om massaproducten te maken aan hoge kwaliteit. In het westen was dat kwaliteit voor de elite en rommel voor de massa. De Leica voor de rijke en het kodak bakje voor de gewone man.

 • guido Bervoets

  Trump heeft zijn eigen manier van oorlog voeren. Hij start de ene handelsoorlog na de andere en ontwricht de wereldeconomie, hij verbreekt de klimaat en milieu-akkoorden, hij levert voor 100 miljard dollar wapens aan Saoedi-Arabië die er op hun beurt terroristen mee bewapenen in Jemen, hij zoekt onrust in het Midden-Oosten door het nucleair akkoord met Iran te verbreken en schoffeert intussen Denemarken en Macron en klein Pierke. Maar een echte oorlog heeft hij - nog niet - gestart.

 • Benny Cools

  China copieerd inderdaad , wat deed Japan in het verleden , juist hetzelfde . Gevolg was dat hun kwaliteit dikwiijls hoger was dan de Amerikaanse of Europese maar aan een lagere prijs .

 • tony bessems

  Trump laat eerst de beurs zakken. Op het laagste punt koopt hij aandelen en dan gaat hij de sancties versoepelen. Niet onder zijn eigen naam uiteraard. Op deze manier verdien je miljarden. En er is geen beter moment dan dit, de kans dat hij herverkozen wordt is immers heel klein. En mocht het zijn dat hij de sancties niet versoepeld doet zijn opvolger het wel. Het is een win win situatie. En dan beweren mensen nog dat hij dom is.