Trump belooft snelle terugtrekking uit Syrië: "We maken IS helemaal af"

EPA
De Amerikaanse president Donald Trump wil zijn soldaten "zeer binnenkort" terugtrekken uit de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft hij gisteravond, lokale tijd, verrassend aangekondigd tijdens een toespraak over infrastructuur in Richfield, in de Amerikaanse staat Ohio.

"We maken Islamitische Staat helemaal af. We zullen zeer binnenkort terugkeren uit Syrië. Laat de andere mensen zich om het conflict bekommeren", zo heeft hij volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN verklaard. "We gaan terug naar ons land. Waar we thuishoren, waar we willen zijn."

Trump heeft in het verleden wel vaker verklaard dat de rol van de VS in Syrië zich moet beperken tot het verslaan van de terreurgroep IS. Intussen is de jihadistische organisatie ook zo goed als verslagen.

Uitdagingen

Toch doet de uitspraak van de president wenkbrauwen fronsen, omdat hij daarmee ingaat tegen de lijn van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Op het Pentagon klinkt het dat het momenteel nog niet het geschikte moment is om terug te keren uit Syrië, omdat er nog heel wat uitdagingen aangepakt moeten worden. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat er moet gebeuren met de 400 buitenlandse IS-strijders die werden gevangengenomen door de SDF-milities, die gesteund worden door de VS. Ook over het lot van de Syrische president Bashar al-Assad is nog lang geen beslissing genomen.

Zowel minister van Defensie James Mattis als de intussen aan de kant geschoven minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hebben zich eerder nog uitgesproken voor een verlengd verblijf in Syrië.

De VS zijn momenteel met ongeveer 2.000 soldaten aanwezig in Syrië. Hun terugtrekking zou onder meer problemen kunnen opleveren voor de verschillende lokale milities die er met Amerikaanse steun tegen IS strijden.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Hij had toch een "geheim plan" waarmee hij onmiddellijk na zijn verkiezing IS binnen 30 dagen totaal zou verslaan? Hij was wel zo slim om dat "plan" niet te onthullen voor de verkiezingen, en daarna hoorden we er, naar goede Trump-gewoonte, niets meer van!

 • Geert Matthys

  De Calvin Coolidge van z'n tijd, het is misschien beter om het aan Assad over te laten, wereld-building is totaal onbetaalbaar.

 • Fredien Vandervekens

  Er loopt wel meer rebellen"gespuis" rond, beste Donald. En die werden "gesponserd" door den Barack. In zijn weerzin van Assad. Efkes uit de hand gelopen.

 • Luc Lepoudre

  Mislukt de poging om Syrië uit het Russische kamp te halen en onder "bescherming" van de Navo, Middelandse Zee vrij van Russiche vloot en gaspijpleidingen voor Europa. Mislukt, maar heeft wel 400.000 onschuldige burgerlevens gekost.

 • JEF JOOSSENS

  Fenasi Kerim, het is juist Turkije die IS gesteund heeft, zo kochten zelfs de olie van IS dus doe nu niet of die dictator van jullie IS heeft verslagen, moesten de Russen en de strijders van de Koerden daar niet tegen IS gevochten hebben was er tot nu toe NIETS veranderd.