Trump belooft Boris Johnson een uitgebreid vrijhandelsakkoord

De Britse premier Boris Johnson.
AFP De Britse premier Boris Johnson.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft telefonisch contact gehad met Boris Johnson. Hij stelde de kersverse Britse premier "een zeer uitgebreid vrijhandelsakkoord" in het vooruitzicht. Een dergelijke deal was tot hiertoe niet mogelijk als gevolg van het Britse lidmaatschap bij de Europese Unie, aldus Trump.

Binnen de Europese Unie worden vrijhandelsakkoorden centraal geregeld. Indien Groot-Brittannië in november de EU verlaat, kan het in de toekomst opnieuw bilaterale handelsakkoorden sluiten. Experts tonen zich niettemin vrij sceptisch over de slaagkansen van de Britten. Het onderhandelen van dergelijke akkoorden is doorgaans een proces van lange adem. Bovendien heeft Londen beduidend minder onderhandelingsmacht dan de Europese Unie in zijn geheel. 

Een geplande vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de VS werd na de verkiezing van Trump in 2016 nog in de koelkast gestoken.

Johnson, een harde ‘brexiteer’, is woensdag Theresa May opgevolgd als Brits premier. De aanstelling van Johnson kan alvast rekenen op de goedkeuring van Trump, die aan de telefoon voorspelde dat de Brit een "fantastische premier" zal zijn.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lindekens

  Tot op heden heeft Trump nog maar één belofte waargemaakt, Sonny Breugelmans: een permanente belastingverlaging voor de de rijken, gecombineerd met een tijdelijke belastingverlaging voor de lage inkomens. Voor zijn kiespubliek heeft hij enkel maatregelen genomen in hun nadeel en dat beginnen die stilaan door te hebben, ondanks zijn pogingen om met racistische tweets en relletjes de aandacht af te leiden.

 • Sonny Breugelmans

  Ik begin Trump elke dag meer te appreciëren, eindelijk een leider die beloftes nakomt ( spijtig genoeg niet elke). Hij trapt de socialisten terug in de kelder waar ze thuis horen zou hier ook mogen. De dag dat Boris en Donald samen zitten.. dat wordt een pruik festijn. Het zouden broers kunnen zijn

 • Yvan Lindekens

  Volgens mij is "kleine overheid" en "sterk leger" een paradox, Karel Tichmann. Nog zo'n paradox is "sterk leger" en "lage belasting". Het zal het een, het ander of een compromis moeten worden. Wie een paar functionerende hersencellen heeft weet dat, zoals ik, als ik uw tirade over de socialist Obama lees, al meteen weet waar de klepel hangt. "Geen “trol” (juiste spelling), alleen maar gewoon de waarheid. ".

 • wim Goossens

  En aan allen, die Trump de goede gang van zaken in Amerika toedichten, vergeet niet dat de gevolgen van beleidsbeslissingen altijd met een vertraging komen van +/- 2 jaar... Dus de goede resultaten van uw geprezen volksmenner zijn gelegd onder zijn voorganger, die de moed heeft gehad om de banken en de economie te redden in 2008 ... Anders zouden we nu allemaal, ja jij ik iedereen, een toontje lager zingen ...

 • wim Goossens

  @ Karel Tichman : Waar haal jij het uit dat ik voor hoge belastingen ben, geen persoonlijke vrijheid, enz ... En uw Linksen in Amerika zijn nog rechters als het VB hier.... Maar dat is het punt niet, als je mij links wil noemen omdat ik voor een rechtvaardige verdeling ben, voor een maatschappij die zorgt voor haar zwakkeren, die geen mensen uitbuit , ja dan vindt ik het een eer om door jou links genoemd te worden ... Mededogen, elkaar helpen dat is niet links nog rechts maar menselijkheid ...