Trump bekvecht met gouverneur van Californië over bosbranden

President Donald Trump in gesprek met gouverneur Gavin Newsom na de bosbranden van vorig jaar.
AP President Donald Trump in gesprek met gouverneur Gavin Newsom na de bosbranden van vorig jaar.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de gouverneur van Californië Gavin Newsom ervan beschuldigd slecht werk te leveren om de bosbranden in zijn staat te bestrijden. Hij dreigt ermee de geldkraan dicht te draaien.

Volgens Trump heeft hij Newsom tijdens hun eerste ontmoeting al advies gegeven over hoe hij bosbranden moet voorkomen. "Ik zei hem dat hij de grond van zijn bossen moet 'schoonmaken' los van wat zijn bazen, de milieu-activisten, van hem vragen", aldus de president op Twitter.

Verder hekelde hij dat de gouverneur elk jaar de federale overheid om geld vraagt als de bosbranden uitbreken in Californië. "Hij gedraagt zich als een kind", verklaarde de Republikein aan journalisten aan het Witte Huis. Hij dreigde ermee de hulp aan de staat stop te zetten. Newsom beet - ook op Twitter - van zich af. "U gelooft niet in de klimaatverandering. Gelieve niet deel te nemen aan dit gesprek."

Het botste al wel vaker tussen Trump en de staat. De president haalde eerder al aan dat Californië zijn bossen en waterbronnen niet goed beheert.
In de buurt van Los Angeles braken donderdag door krachtige wind nieuwe bosbranden uit. Meer dan 1.500 brandweermannen zijn ingezet om de vlammen te bestrijden. Zondag is de wind wat gaan liggen, wat het gemakkelijker maakt om het vuur te blussen.

Een brandweerman bestrijdt het Maria-vuur in Santa Paula, Californië.
AFP Een brandweerman bestrijdt het Maria-vuur in Santa Paula, Californië.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  nogmaals een bewijs dat Trump totaal ongeschikt is en echt niet verder denkt dan zijn neus lang is. Totaal geen visie, geen planning, niks. Hij gaat een persoonlijke vete nu op de kap van de Californische burger en autoriteiten uitvechten omdat zijn anti klmaatbeleid van meet af op de korrel werd genomen door California. Trump speelt hier duidelijk met de mensen hun leven en hun onderdak, werk etc... Ongehoord. Hij is vooral president voor zichzelf, niet voor de Amerikaan.

 • MICHELINE GEVERS

  Geef hem een rijf, en een kruiwagen, dan kan hij beginnen de grond te ontdoen van spelden, bladeren, takjes. Geef hem een bijl en een kettingzaag en laat hem alle struiken wegwerken. Hoeveel hectaren zijn dat???? Dan zal hij zeker terug moeten verkozen worden? Op één termijn kan hij dit onmogelijk klaren. Rookmelders en sprinkler zouden misschien ,voor Trump ,die niets van bossen kent, de oplossing kunnen zijn Zalig zijn de armen van geest want...….

 • Leon Van der Neffe

  Ik en mijn familie zijn zelf geëvacueerd geweest omwille van de Thick Fire nu 10 dagen geleden. Bosbeheer is een FEDERALE aangelegenheid en geen staatsaangelegenheid! Trump heeft gewoon een hekel aan Californië omwille van het feit dat wij 1 van de meest Progressieve staten van de VS zijn. Anderzijds haalt Californië wel het meeste federale belastingsgeld op, bijna 500 milj in 2018. Mss dat de federale overheid een beetje van dat geld kan laten terug vloeien voor bosbeheer?

 • ivan de ridder

  Ik applaudisseer de gouverneer voor zijn kalmte in zijn antwoord. Een idioot die beweert dat simpelweg het bos bijeenharken of gewoonweg het bos in zijn geheel op te fikken, dé oplossing is, net zoals ze in Finland doen, hoort geen stem te hebben.

 • Michel Van Limbergen

  Als hij het zo goed weet en iedereen van alles en nog wat beschuldigd waarom neemt hij dan de leiding niet over en zorgt zelf voor de definitieve afhandeling?