Trump: “Aziatische Amerikanen niet verantwoordelijk voor coronavirus”

De Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap protesteerde op 12 maart tegen de toegenomen angstzaaien, discriminatie en geweld tegen de gemeenschap sinds de uitbraak van het coronavirus.
AP De Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap protesteerde op 12 maart tegen de toegenomen angstzaaien, discriminatie en geweld tegen de gemeenschap sinds de uitbraak van het coronavirus.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat de Aziatisch-Amerikaanse bevolking niet verantwoordelijk is voor de coronacrisis en dat de groep bescherming verdient. Hem werd eerder racisme verweten, nadat hij vorige week sprak van "het Chinese virus" en kritiek had op de handelswijze van de Chinese overheid.

De Amerikaanse krant The New York Times berichtte maandag dat belangengroepen en onderzoekers een grote stijging hadden geconstateerd van zowel verbaal als fysiek geweld tegen Aziatische Amerikanen.

"Het zijn geweldige mensen en de verspreiding van het virus is niet hun fout, op wat voor manier dan ook", schreef Trump op Twitter. "Ze werken nauw samen met ons om het virus te bestrijden. Samen zullen we overwinnen.”

In de toespraak die de Amerikaanse president hield op 19 maart was het woord 'corona' vervangen door 'chinese' virus.
The Washington Post via Getty Im In de toespraak die de Amerikaanse president hield op 19 maart was het woord 'corona' vervangen door 'chinese' virus.

Handelsoorlog

De president zei verder "veel respect te hebben" voor zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Tussen beide landen was eerder irritatie ontstaan, vanwege wederzijdse kritiek over de aanpak van het coronavirus. De banden waren al verslechterd vanwege de handelsoorlog tussen China en Amerika.

Lees ook: VS beschuldigt China van desinformatie over herkomst coronavirus
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mario Cannas

  Deze man heeft Obamacare al goed beschadigd waardoor miljoenen Amerikanen niet eens een ziekenhuisopname kunnen betalen. Geen behandeling dan...Een rampzalig scenario. Deze "leider" heeft deze pandemie als hoax bestempeld, beweert dat er heel snel een vaccin zou komen, dat alles snel in orde zou komen. Deze incompetente president heeft de helft van zijn bekwame administratie ontslaan en vervangen door hiellikkers. De organisatie is daar nu op federaal vlak een ramp. Trump is een ramp.

 • Kees Huls

  Ik heb zijn toespraak vannacht gezien. "We gaan nog 2 weken de beperkende maatregelen (social distance) handhaven, daarna moet de economie weer het belangrijkst worden. Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal. Er komen mensen om bij auto- ongelukken, dan gaan we toch ook geen wagens verbieden. We hebben ook nog de normale griep, waar meer mensen aan doodgaan" New York heeft een groter probleem dan Italië! Walgelijk deze 'intelligente' president van het beste land ter wereld.

 • robrecht Peeters

  zoals steeds de nagel op de kop maar de Chinese 'wet markets' veroorzaakten wel deze slachterij want dit is pas de aanvang

 • Rudy Meert

  Komt volledig op de rekening van de "beste" President ooit. Zijn voortdurende demonisering van latino's en andere minderheidsgroepen hebben dit teweeggebracht. Ik hoop dat deze onbekwame pathologische leugenaar bij de volgende verkiezingen herop wordt afgerekend.

 • Ronny Biesen

  Och die oen weet niet beter.