Trump acht ex-baas CIA niet betrouwbaar: John Brennan kan niet langer aan gevoelige info

John Brennan leidde de CIA tussen maart 2013 en januari 2017.
REUTERS John Brennan leidde de CIA tussen maart 2013 en januari 2017.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de betrouwbaarheidsverklaring van voormalig CIA-directeur John Brennan ingetrokken. Hij beschuldigt Brennan, een politiek tegenstander, ervan diens toegang tot geheime informatie te hebben gebruikt om "verdeeldheid en chaos te zaaien" rond de regering-Trump.

De woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee-Sanders las de verklaring over dit besluit van de president vandaag voor tijdens haar dagelijkse persconferentie in Washington. 

Brennan leidde de inlichtingendienst van maart 2013 tot het aantreden van Trump op 20 januari 2017. Hij staat bekend als een criticus van de huidige president. Brennan sprak over "landverraad" na de persconferentie tussen Trump en Russisch president Vladimir Poetin bij de topontmoeting in Helsinki. 

De machtiging geeft hogere ambtenaren toegang tot gevoelige en vertrouwelijke informatie, zelfs nadat zij niet langer in functie zijn. 

Trump liet via woordvoerster Huckabee-Sanders weten tevens de betrouwbaarheid van verscheidene andere hoge ex-functionarissen (zoals de aan de kant gezette FBI-baas James Comey) te heroverwegen. Als ook zij hun speciale status kwijtraken, krijgen ze geen vertrouwelijke stukken meer onder ogen. Allen hebben ten minste één ding gemeen: ze schuwen kritiek op Trump niet. 

Kritiek

Brennan maakte begin 2017 als CIA-baas plaats voor Mike Pompeo. Hij reageerde deze week fel op Trumps taalgebruik ten aanzien van oud-medewerkster Omarosa Manigault Newman, die hij wegens onthullingen in haar boek een "hond" noemde.

"Het is verbazingwekkend hoe vaak het je zelfs niet lukt de minimale maatstaven van fatsoen, beleefdheid en oprechtheid na te leven", aldus Brennan. "Het lijkt erop dat je nooit zult snappen wat het betekent president te zijn en ook niet wat ervoor nodig is een goed, respectabel en eerlijk mens te zijn. Zo ontmoedigend, zo gevaarlijk voor ons land."

Brennan nam zijn 'excommunicatie' door Trump laconiek op. Hij noemde die op Twitter en in een interview met MSNBC politiek gemotiveerd en onderdeel van een meeromvattende poging de vrijheid van meningsuiting te beteugelen en critici te straffen. Brennan zei dat hij zich de mond niet laat snoeren en herhaalde dat Trumps handelwijze alle Amerikanen, inclusief de professionals van de inlichtingsdiensten, ernstige zorgen zou moeten baren.

Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee-Sanders.
Photo News Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee-Sanders.36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Jan van Rompuy, u wint het internet voor vandaag. Ik dacht dat het niet mogelijk was om nog dommere reacties te plaatsen dan "deep state" maar jouw omschrijving van wat een democratie is tart elke verbeelding.

 • Jan Ooms

  Exmedewerkers van de CIA en FBI houden vaak hun clearance, zodat ze geconsulteerd kunnen worden met gevoelige zaken, indien nodig. Bijvoorbeeld een gepensioneerde expert over Thailand zou geconsulteerd kunnen worden over een "classified" item indien zich dat voordoet. Veel mensen onderschatten hoeveel kennis vaak verloren gaat als iemand op pensioen gaat. Om dit te compenseren, worden deze exwerknemers indien nodig geconsulteerd.

 • Diane Bernaerts

  Jan Mulders: nee, dat is niét normaal, en het is nog nooit voorgekomen dat de "clearance" van een ex-CIA- of ex-FBI-baas werd ingetrokken. Het is wel duidelijk dat iedereen die ook maar een zweem van kritiek op Trump heeft, "gestraft" moet worden. Dat gaat daar nog eindigen in een familie-dictatuur, met enkel nog "security clearance" voor Ivanka en Kushner.

 • mieke jansens

  zal wss tegen zijn schenen gestampt hebben

 • Jurgen Van Den Bergh

  Trump die een ander beschuldigt van verdeelheid zaaien.