Trump: "Aanslagen Parijs waren anders verlopen met bewapende burgers"

Donald Trump.
AP Donald Trump.
De aanslagen in Parijs waren anders afgelopen als inwoners van de stad wapens hadden mogen dragen, denkt Donald Trump, Amerikaanse kandidaat voor het presidentschap namens de Republikeinen. Hij hekelde na het bloedbad de strenge wapenwetgeving in Frankrijk.

"Niemand had wapens, behalve de slechteriken", zei Trump volgens Variety tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Texas. "Als onze mensen wapens hadden gehad, als ze toestemming hadden gehad die te dragen, dan was het een heel andere situatie geweest", aldus de zakenman die bekend staat om zijn omstreden uitspraken. Eerder noemde hij Mexicaanse immigranten 'verkrachters'.

Trump kwam na de aanslag op Charlie Hebdo al met een vergelijkbare boodschap. Hij noemde het toen op Twitter 'interessant' dat de tragedie plaatsvond in een land met strenge wapenwetgeving. Dat bericht dook vrijdag weer op en kon volgens CNN rekenen op een woedende reactie van de Franse ambassadeur, die kennelijk dacht dat Trump reageerde op de aanslagen van vrijdag.

Ambassadeur Gerard Araud noemde Trump op Twitter een 'aasgier' en zijn boodschap 'walgelijk door het gebrek aan menselijk fatsoen'. De tweet werd later verwijderd.