Trump: “99% van alle coronabesmettingen in VS zijn compleet onschadelijk”

De Amerikaanse president Donald Trump en First Lady Melania Trump komen aan bij het 'Salute To America'-event.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump en First Lady Melania Trump komen aan bij het 'Salute To America'-event.
Ter gelegenheid van Independence Day heeft president Trump vandaag zijn tweede jaarlijkse ‘Salute to America’ gehouden, een groet aan Amerika, waarin hij beweerde dat de VS het coronavirus onder controle hebben. De besmettingscijfers in de VS gaan echter nog altijd in stijgende lijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De festiviteiten naar aanleiding van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag begonnen in Washington met een fly-over, waarna het volkslied gezongen werd en Trump op de South Lawn van het Witte Huis zijn toespraak hield, een doorslagje van zijn controversiële speech bij Mount Rushmore een dag eerder. Nadien volgde nog een vliegshow en werd vuurwerk afgestoken.

“Op deze prachtige dag vieren we onze geschiedenis, onze helden, ons erfgoed, onze fantastische Amerikaanse vlag en onze vrijheid”, begon Trump. “Een gelukkige Fourth of July, iedereen.”

lees verder onder de foto:

De Amerikaanse president Trump houdt zijn toespraak.
AFP De Amerikaanse president Trump houdt zijn toespraak.

“Radicaal links verslaan”

Het duurde echter niet lang of de president haalde na het bezingen van Amerikaanse historische figuren en helden opnieuw uit naar wat hij een dag eerder nog ‘links fascisme’ noemde. “We zijn nu bezig radicaal links te verslaan, de marxisten, de anarchisten, de onruststokers en de plunderaars en de mensen het grootste deel van de tijd geen idee hebben van waar ze mee bezig zijn.” (…) “We zullen nooit toestaan dat een boze menigte onze standbeelden naar beneden haalt en onze geschiedenis uitwist, onze kinderen indoctrineert en onze vrijheden verkwanselt.”

Daarmee verwees de president naar de protesten van de afgelopen weken tegen racisme en politiegeweld, waarbij de demonstranten het ook vaak op standbeelden van controversiële historische figuren gemunt hebben. Opnieuw benadrukte Trump dat hij een taskforce gaat oprichten die zich moet bezighouden met het “bouwen en herstellen van monumenten voor Amerikaanse helden”. Uiteindelijk moet er een “nationale tuin van standbeelden van Amerikaanse helden” worden opgericht.

lees verder onder de foto:

Demonstranten verbranden op Independence Day de Amerikaanse vlag voor de Trump Tower in New York.
AP Demonstranten verbranden op Independence Day de Amerikaanse vlag voor de Trump Tower in New York.

“Coronavirus pest uit China”

Ook haalde Trump opnieuw uit naar China, dat hij ervan beschuldigt te laat te hebben ingegrepen bij de verspreiding van het coronavirus, “dat ons raakte en uit China afkomstig was”. Zonder daarvoor bewijs aan te dragen beweerde Trump vervolgens dat “99% van alle coronabesmettingen in de VS ‘volledig onschadelijk’ zijn.” Ook pochte hij dat de VS “lang voor 2020 voorbij is een vaccin of een therapie tegen het virus gevonden zullen hebben.”

“Onze strategie maakt goede vooruitgang: we hebben een ongelofelijke overwinning geboekt op deze pest uit China”,  klonk het. Nochtans steeg op het moment dat Trump zijn toespraak hield het aantal besmettingen in de VS nog steeds: de afgelopen drie dagen lag het cijfer steeds boven de 50.000 besmettingen per dag.

Maar volgens Trump is er al veel geleerd over het coronavirus en zijn “de vlammen gedoofd”. De VS hebben volgens de president al zo’n 40 miljoen testen uitgevoerd. Trump eiste tot slot dat China “volledige verantwoording aflegt.”

lees verder onder de foto:

De Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania kijken naar de vliegshow boven Washington.
AP De Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania kijken naar de vliegshow boven Washington.

Officieel raakten al meer dan 2,8 miljoen Amerikanen besmet met het nieuwe coronavirus, en stierven er zo’n 130.000 aan de infectie, het hoogste aantal ter wereld. Volgens de New York Times stijgt het aantal besmettingen in zeker 39 Amerikaanse staten. In vijf -Alabama, Alaska, Kansas, North Carolina en South Carolina - werden vrijdag nieuwe records opgetekend.

Door de coronapandemie vond Independence Day dit jaar in mineur plaats. Op heel wat plaatsen werden parades of vuurwerk afgelast, terwijl in Florida en in Californië stranden gesloten bleven. In Washington had het Witte Huis honderden paramedici uitgenodigd, maar er werd tijdens de festiviteiten niet veel acht geslagen op de maatregelen voor sociale afstand. Veel van de aanwezigen droegen ook geen mondkapjes.

De vliegshow die onderdeel uitmaakte van de festiviteiten.
EPA De vliegshow die onderdeel uitmaakte van de festiviteiten.
Donald Trump en zijn vrouw Melania komen aan voor de festiviteiten.
AP Donald Trump en zijn vrouw Melania komen aan voor de festiviteiten.
Mensen komen samen bij het Witte Huis.
EPA Mensen komen samen bij het Witte Huis.
Parachutisten vliegen over het Witte Huis heen, terwijl Black Lives Matter-vlaggen worden gezwaaid voorafgaande aan Trumps toespraak.
REUTERS Parachutisten vliegen over het Witte Huis heen, terwijl Black Lives Matter-vlaggen worden gezwaaid voorafgaande aan Trumps toespraak.
Donald Trump en zijn vrouw Melania komen aan voor de festiviteiten.
AP Donald Trump en zijn vrouw Melania komen aan voor de festiviteiten.
Kanonnen worden afgevuurd voorafgaande aan Trumps toespraak.
AP Kanonnen worden afgevuurd voorafgaande aan Trumps toespraak.
Donald Trump en zijn vrouw Melania komen aan voor de festiviteiten.
REUTERS Donald Trump en zijn vrouw Melania komen aan voor de festiviteiten.
Donald Trump arriveert voor zijn 'Salute to America'.
AP Donald Trump arriveert voor zijn 'Salute to America'.
Rode en blauwe rook boven het Witte Huis.
AP Rode en blauwe rook boven het Witte Huis.
Vuurwerk in Washington bij de National Mall en het Washington Monument.
AFP Vuurwerk in Washington bij de National Mall en het Washington Monument.35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Petermans

  Eigenlijk baseert Trump zijn uitlatingen van 1% op het vermoeden van de virus experten dat er in de VS zeker 10 miljoen besmettingen zijn, als je dan ongeveer 1% doden telt dan kom je aan 100.000 + doden,,,, het is maar een kwestie hoe je cijfers interpreteert.

 • Guido Pintens

  het ergste is dat de Trump-aanhang alles herhaalt wat hij zegt, en het dikwijls nog méér opblaast. Is het nog niet erg genoeg dat hij alles minimaliseert wat de pandemie betreft. Bij elk optreden weet hij alles het beste over de pandemie, en ondertussen zit Fauci met de handen in het haar over wat hij allemaal moet horen wat Trump beweert. Trump beweert nog maar eens voor het einde van het jaar een vaccin te hebben in de US, terwijl dat gewoon onmogelijk is. Zijn fans zijn wéér dolgelukkig

 • johan fransaert

  als het zo onschuldig is waarom is de gezondheidsinspectie in zijn directe omgeving dan zo rigoureus? misschien toch niet zo onschuldig.

 • Carla Van Geel

  Het ergste bij Trump is dat hij geen enkele kritiek tolereert. Misschien eens tellen hoeveel er hun C4 kregen omdat ze zichzelf niet wouden verloochenen. Het zou een mirakel zijn als de boeken tegen Trump echt uitkomen, alhoewel..hij vind wel een trucje om zijn vel te redden, daarin is hij een expert!

 • Patrick Vandeputte

  Enkel de coronadoden in de ziekenhuizen worden geteld. Maar vele Amerikanen geraken zelfs niet in het ziekenhuis mede door het afbouwen van de ziekenzorg door Trump. Dat vertellen de "Trump-believers" echter niet of ze horen het liever niet want dat is een smet op het blazoen van hun afgod.