Trudeau: Zonder recente spanningen hadden slachtoffers crash Teheran nog geleefd

De Canadese premier Justin Trudeau sprak op 12 januari bij een herdenkingsdienst in het Canadese Edmonton voor de slachtoffers van de vliegramp in Iran.
REUTERS De Canadese premier Justin Trudeau sprak op 12 januari bij een herdenkingsdienst in het Canadese Edmonton voor de slachtoffers van de vliegramp in Iran.
Zonder de recente escalatie en spanningen in de regio hadden de passagiers die bij de ramp met de neergeschoten Oekraïense Boeing omkwamen, nog geleefd. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau maandag gezegd.

De internationale gemeenschap is "heel erg duidelijk geweest over de nood aan een Iran zonder kernwapens”, maar ook over het "beheersen van de spanningen in de regio, die onder andere werden veroorzaakt door de acties van de Verenigde Staten", verklaarde Trudeau tijdens een gesprek met de zender Global. "Indien de regio geen spanningen en een recente escalatie had gekend, hadden de Canadezen volgens mij op dit moment nog thuis bij hun families geweest", voegde de Canadese premier er aan toe, daarmee verwijzend naar de 57 Canadezen die bij het drama om het leven kwamen.

Nabestaanden zoeken steun bij elkaar tijdens een herdenkingsdienst op 12 januari, in Edmonton, Canada.
AFP Nabestaanden zoeken steun bij elkaar tijdens een herdenkingsdienst op 12 januari, in Edmonton, Canada.

Zaterdag erkende het Iraanse leger verantwoordelijk te zijn (HLN+) voor het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig. Alle 176 inzittenden kwamen daarbij om. De situatie in de regio is zeer gespannen sinds de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de VS op 3 januari en een Iraanse vergeldingsaanval tegen militaire steunpunten die ook door de Amerikanen gebruikt worden. Trudeau zei daarover nog dat hij "natuurlijk" graag verwittigd was geweest door Washington over de op handen zijnde drone-aanval waarbij Soleimani werd gedood. 
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Peeters

  Als die Canadezen niet op dat vliegtuig gestapt waren dan... Wat een zeveraar.

 • Albert De Vries

  @Filip Vanlaeken "Trump haalt de kastanjes uit het vuur " Neen, de VS wil enkel aardolie en andere waardevolle grondstoffen liefst gratis uit de grond kunnen halen en daarvoor moet alles en iedereen wijken en is elke leugen geoorloofd. En als de VS tegelijkertijd de prijs van de aardolie kan doen stijgen, zijn ze dubbel blij want dan moet hun duur in de VS ontgonnen aardolie minder door de VS gesubsidieerd worden om deze met winst te kunnen exporteren

 • Dexter Haven

  Heeft een punt - maar Iran heeft wel de trekker overgehaald.

 • Vaneylen Pierre

  Vroeger zei men als, als ons koe een kat was, molken we ze aan de stoof, als....

 • Paul Boutsen

  Slechts deze vragen moet je stellen: wie en op wiens bevel werd de trekker overgehaald om een burgervliegtuig neer te schieten? Die van Trump?