Trudeau: "Nadenken over wat we als man 'normaal' vinden in contact met vrouwen"

De Canadese premier Trudeau blijft benadrukken dat hij
REUTERS De Canadese premier Trudeau blijft benadrukken dat hij
De Canadese premier Trudeau blijft benadrukken dat hij “niet ongepast gehandeld heeft” naar een vrouwelijke reporter toe op een muziekfestival in 2000. Trudeau, toen 28, wordt ervan beschuldigd de vrouw lastig te hebben gevallen. De premier geeft wel toe dat de anonieme vrouw een "ander perspectief kan hebben" op wat er is gebeurd. "Ik ga niet voor haar spreken."

“Ik heb er veel nagedacht over die situatie de afgelopen weken. Ik heb grondig onderzocht wat ik me van dat incident bijna twintig jaar geleden herinner en ik weet zeker dat ik niet ongepast gehandeld heb. Maar een deel van het proces van ‘ontwaken’ dat onze maatschappij nu beleeft, een langverwachte realisatie is dat het niet slechts een kant van het verhaal is die belicht moet worden.” (lees verder onder de tweet)

Les

“Ik ben verantwoordelijk voor mijn kant van die interactie, die zeker niet op een of andere manier ongepast was. Maar de les die we nu allemaal leren, en vergeef me voor mijn botheid, is dat een man vaak bepaald gedrag als niet kwaad bedoeld of gepast beschouwt, terwijl een vrouw, vaak in een professionele context, dat op een andere manier kan ervaren. We moeten dat respecteren en daarover nadenken.”

Het voorval in kwestie zou plaatsgevonden hebben in Creston, in Brits-Columbia, in 2000. De toen 28-jarige Trudeau was aanwezig op een liefdadigheidsevenement. Hij zou er een jonge journaliste 'bepoteld' hebben, zo blijkt uit een artikel dat toen geschreven is in de lokale krant. Een dag na het incident zou Trudeau zich verontschuldigd hebben tegenover de vrouw. "Het spijt me. Als ik had geweten dat je werkte voor een nationale krant, zou ik nooit zo voortvarend zijn geweest", zou hij volgens het bericht gezegd hebben .

Zelfverklaard feminist

Trudeau is een zelfverklaard feminist en heeft weinig tolerantie voor ongepast gedrag jegens vrouwen. Critici zeggen dat hij zich er te gemakkelijk vanaf maakt en eisen een onafhankelijk onderzoek. Toen zijn voormalige minister Kent Hehr in opspraak kwam wegens intimidatie en ander ongepast gedrag, liet Trudeau de zaak namelijk direct tot op de bodem uitzoeken.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Geen enkele man kan weten wat een vrouw wil. Hun brein is zo complex dat alle logica zoek is. Dus mannen, doe geen moeite om een vrouw te begrijpen, na 53 jaar is het me nog steeds niet gelukt, zelfs met dezelfde vrouw.

 • piet devlieger

  Man toch, dat is nu toch echt wel de grootste zeveraar die er op de wereld rondloopt en die enkel die positie gekregen heeft door zijn vader. Maar ok, dat gebeurt hier ook.

 • chris delanghe

  niet moeilijk. Wat een vrouw niet wil wat gebeurt is normaal. Neem nog wat reserve en alles wordt pomphelder. Gewoon poten thuis toutcourt: dat is normaal. AL de rest is zever.

 • Joseph Vande Reyd

  De moraalridder valt van zijn paard, iedereen normen willen opleggen maar ze zelf niet menen te moeten volgen is dus toch wereldwijd een kwaal?

 • wim CLAES

  professionele rond de pot draaier.Links zeker?