Truckers in Calais: "Migranten zijn agressief en stelen onze ladingen"

De staking van de Franse ferrymaatschappij MyFerryLink is voorbij, maar dat is een schrale troost voor de vrachtwagenchauffeurs die in Calais de veerboot naar het Engelse Dover nemen. Zij beweren dat de migranten die in Calais bivakkeren hen dagelijks folteren in hun poging het Kanaal te kunnen oversteken. "We hebben hulp nodig. Ze zijn agressief en proberen in onze vrachtwagens te klauteren. Ze stelen onze lading", verklaarde een vrouwelijke trucker.

Een andere vrachtwagenchauffeur verklaarde tegenover Sky News dat sommige migranten gewapend zijn met messen. "En ze deinzen er niet voor terug die te gebruiken. Hoe kunnen wij hen dan dwingen uit onze trucks te komen?".

Gebruik gemaakt van file
Gisteren heerste chaos in Calais. Werknemers van de Franse ferrymaarschappij MyFerryLink sloten de kanaaltunnel. De daaropvolgende verkeersfile bood migranten de kans op vrachtwagens met te springen.

De voorbije maanden neemt het aantal migranten toe die in Calais en omgeving langs de kant van de snelweg kamp opslaan in de hoop aan boord van een vrachtwagen een beter leven in Groot-Brittannië te kunnen bereiken.

"Gefolterd"
"Ze hebben ons de hele dag gefolterd. We jagen ze weg, maar ze wijken niet, ze zijn niet bang meer. Het is tijd dat hier iets aan wordt gedaan", verklaarde een Britse trucker in het tv-programma 'Good Morning Britain'.

"Ze hebben mijn slot geforceerd, het zegel gebroken. Nu zitten tien of elf mensen in mijn truck", verzuchtte een andere chauffeur.

Naar schatting zitten in Calais meer dan 3000 migranten. Hulpverleners verwachten dat de koomende maanden nog eens 2000 extra vluchtelingen uit Eritrea, Syrië en Afghanistan in het Noord-Franse stadje zullen aankomen.

"Oorlogszone"
Britse transporteurs stellen dat hun chauffeurs in Calais in een "oorlogszone" belanden. De Britse minister voor Immigratie, James Brokenshire, heeft verklaard dat hij meer middelen zal vrijmaken om vrachtwagens te screenen wanneer die in Dover aankomen. Ook de Franse politie zal meer manschappen naar Calais sturen. De adjunct-burgemeester van Calais, Philippe Mignonet, wil dat de grens met verlegd worden van Noord-Frankrijk naar de Engelse kant van het Kanaal.

Beeld van de voorbije nacht. Migranten forceren trucks open en proberen zo in Engeland te raken.
AP Beeld van de voorbije nacht. Migranten forceren trucks open en proberen zo in Engeland te raken.