Trucker die na politieachtervolging op péage knalde, is 39-jarige Belg. Vlaming getuigt over dolle rit: “Hij bleef maar zwalpen”

RV
De trucker die gisteren op de A1 ten noorden van Parijs in volle vaart door de tolpoorten van de péage reed tijdens een politieachtervolging, is een 39-jarige Belg. Dat meldt La Voix du Nord. De Belg raakte ernstig gewond bij het spectaculaire ongeval. Hij werd in het ziekenhuis verzorgd en is daarna in hechtenis genomen.

Getuigen hadden gisterenochtend de politie ingeschakeld omdat een trucker op de snelweg richting Parijs “gevaarlijk rijgedrag” vertoonde. De vrachtwagen zou onder meer een ongeluk hebben veroorzaakt ter hoogte van Roye en was gevaarlijk aan het zigzaggen tussen auto’s.

Zwalpen

Niet veel later konden agenten het voertuig lokaliseren, maar de chauffeur weigerde te stoppen. Een dolle politieachtervolging volgde, waarbij de truck duidelijk bleef zwalpen. Een Vlaming uit Brugge die onderweg was naar een vergadering in Parijs belandde als eerste in de file die vlak achter de achtervolging ontstond. Zeker 20 minuten lang zag hij voor zijn neus de truck van links naar rechts zwalpen, terwijl voor en achter het voertuig politiewagens reden. Af en toe ging de snelheid danig omhoog. “De achtervolging verliep op bepaalde momenten aan zeker 100 kilometer per uur”, zegt hij.

Intussen bleef hij maar zwalpen. Soms wat trager, soms sneller. Van de ene naar de andere kant, ook over de pechstrook. We dachten dat hij uit de bocht zou gaan of langs de kant van de weg zou belanden

Vlaamse getuige

“De Franse politie leek zenuwachtig”, legt de Bruggeling uit. “Ze waren duidelijk bezorgd en leken niet echt pogingen te doen om hem te laten stoppen. Intussen bleef hij maar zwalpen. Soms wat trager, soms sneller. Van de ene naar de andere kant, ook over de pechstrook. We dachten dat hij misschien uit de bocht zou gaan of langs de kant van de weg zou belanden. En de politie had blijkbaar schrik dat hij van kant zou wisselen. Op een bepaald moment waren er ook werken (te zien op de beelden, red.), en toen dachten we ‘oei, gevaarlijk’. Gelukkig stonden er enkel kegeltjes. Daar heeft hij er dan een paar van geramd.”

Brand

Toen de péage naderde, werd het verkeer achter de truck volledig gestopt door de politie. De gekke rit eindigde op de bekende dramatische wijze toen de bestuurder aan de tolpoorten van de péage van Chamant tegen een van de stations knalde. Vrijwel meteen vloog de vrachtwagen in brand. Een weggebruiker die in de andere richting reed, kon het ongeval vastleggen. De truck vervoerde niet-giftige huishoudelijke producten.

Een grote zwarte rookpluim kwam in de verte naar boven

Vlaamse getuige

De Vlaming die getuige was van het schouwspel, zag op dat moment vanop een tweetal kilometer afstand ook de grote rookwolk van de brand naar boven komen. “Een grote zwarte rookpluim”, zegt hij. “Heel goed zichtbaar.” 

Gelukkig stonden er geen wagens te wachten aan de tolpoorten richting Parijs. SANEF, het bedrijf dat de snelwegen in Noord- en Oost-Frankrijk beheert, was al gealarmeerd en had volgens de noodprocedure alle slagbomen geopend.

Gezondheidsprobleem?

De chauffeur, een 39-jarige Belg, raakte zwaargewond bij de crash. Hij kon nog wel op eigen kracht uit de cabine kruipen en stak zijn handen in de lucht voor de politie. Hij begon vervolgens erg onsamenhangend te praten. Mogelijk was er sprake van een gezondheidsprobleem bij de man. Volgens Sudpresse is de Belg een inwoner van Estampuis in Henegouwen.

Op basis van de eerste bevindingen gaat de politie alvast uit van een accidentele oorzaak. Er is wel een onderzoek gestart voor het in gevaar brengen van levens en de vernieling van andermans eigendom. “Het is eigenlijk een mirakel dat er niets ergers is gebeurd”, klinkt het nog bij de man uit Brugge. “Hij crashte helemaal aan de linkerkant van de péage. De mensen die aan de andere kant stonden, zullen in ieder geval flink geschrokken zijn.”

Hinder

De tolovergang en naburige toegangswegen waren door het incident urenlang in beide richtingen afgesloten. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • louis van hoeylandt

    als je uitstapt en de handen omhoog houd ..wist hij toch wel degelijk dat de politie achter hem reed

  • DIRK RASSCHAERT

    Voor men weer iemands rekening maakt eerst het onderzoek afwachten ?

  • Nicole De Vuyst

    Hij kan misschien een hypoglycemie gehad hebben