Triomf voor Trump: belastingplan is erdoor

AP
De Amerikaanse Senaat heeft vannacht een ambitieuze fiscale hervorming goedgekeurd, een belangrijke overwinning voor president Donald Trump. 

Het ontwerp – een van de meest ingrijpende belastinghervormingen in de Verenigde Staten sinds decennia - werd na veel allerlaatste amendementen tenslotte met 51 tegen 49 stemmen goedgekeurd. De Democraten waren ziedend over de korte tijd die de senatoren kregen de wijzigingen te bestuderen. Voor Donald Trump wordt het de eerste grote hervorming van zijn mandaat. "We zijn een stap dichterbij gigantische belastingverlaging voor werkende families in heel Amerika...Kijk er naar uit het definitieve plan te ondertekenen vóór Kerstmis", tweette hij.

Veel last minute-wijzigen en uitzonderingen waren nodig om een handvol dwarsliggers bij de Republikeinen over de streep te trekken. Uiteindelijk stemde alleen senator Bob Corkeer uit Tennessee tegen. Eerder keurde ook al het Huis van Afgevaardigden het ontwerpdecreet over de belastinghervorming goed, maar de stemming in de Senaat lag moeilijker aangezien de Republikeinse meerderheid daar zeer nipt is. Beide versies van het ontwerp verschillen enigszins van elkaar en moeten nu nog worden geharmoniseerd.

Multinationals en superrijken

De nieuwe wet wordt vooral gezien als stimulans voor multinationals en superrijken die miljarden besparen. Zij zouden zo meer ruimte moeten krijgen om te investeren in nieuwe banen. Daarvan zouden werknemers moeten profiteren. Dit zogeheten ‘trickle down’ (het naar beneden druppelen van de voordelen die aan de meest vermogenden worden gegeven) is eerder geprobeerd door de Republikeinen, zonder veel succes. 

President  Trump beweert dat hijzelf niet beter wordt van het belastingplan – tegenstanders noemen dit een leugen en becijferen het voordeel voor de president/zakenman op een miljard dollar – en zegt dat het grootste deel van de Amerikaanse gezinnen minder belasting gaat betalen vanaf 2018. Verder zijn er vrijstellingen voor bedrijven die kapitaal terugbrengen naar de VS. De Democraten zijn gekant tegen het voorstel, omdat het belangrijke voordelen schrapt voor gezinnen uit de middenklasse.

De hervorming voorziet onder meer in een forse daling van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent. Volgens de voorstanders van het plan zorgt dat voor economische groei die de huishoudens in de middenklasse duizenden dollars per jaar oplevert. Om de misgelopen inkomsten voor de staat te dekken, voorziet het plan ook in het beperken of afschaffen van een aantal aftrekposten, zoals die met betrekking tot hypotheekrente, spaargeld en bepaalde lokaal geheven belastingen. Het aantal belastingschijven wordt teruggebracht van zeven naar vier. 

Wanneer de wetgeving door het Congres is, zal het een politieke mijlpaal zijn voor Trump die volgende maand een jaar president is. Het zou een opmerkelijk succes zijn na de mislukte pogingen een nieuwe zorgwet te regelen. 

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse senatoren is zichtbaar tevreden met de stemming over de nieuwe belastingwet.
AFP Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse senatoren is zichtbaar tevreden met de stemming over de nieuwe belastingwet.



35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Geel

  Proficiat Trump je hebt nu al meer gepresteerd dan president Stilstand Obama in acht jaar.

 • Kurt Laes

  Trickle down werkt zeer goed: het geld komt in de handen (valt) van multinationals en superrijken. daarna verdwijnt het in hun zakken en de zeef die het geld verder naar beneden laat vloeien heeft maa heel kleine gaatjes waar de 1cent muntjes slechts met heel veel moeite doorgeraken.

 • Sjonny Martero

  In België betalen de rijken geen belastingen.

 • Muhammed Al Gootfuuqi

  Situatie in de VS= Beurzen nog nooit zo hoog als nu, vastgoed bloeit, minder loonlast voor iedereen. Mensen in de commentaar hier verstaan niet dat het gewone volk ook hier profit uithaalt.

 • Gino Denil

  Er komen minder fiscale aftrekken. Bijvoorbeeld voor studieleningen. Jobs die je doet om je studies te betalen worden nu wel belast, vroeger niet. Er wordt bespaard op voorzieningen voor armen. En veel werkende armen in de VS verdienen niet eens genoeg om belastingen te betalen. Wat door de federale overheid bespaard wordt zal dan weer in veel staten gecompenseerd worden door hogere lokale taksen. Het zijn inderdaad vooral de rijken die er van gaan profiteren.