Triest record: meer dan 12.000 kinderen gedood of gewond geraakt bij conflicten vorig jaar

Kinderen bij een centrum voor voormalige kindsoldaten in Jemen.
AP Kinderen bij een centrum voor voormalige kindsoldaten in Jemen.
Bij gewelddadige conflicten zijn volgens de Verenigde Naties (VN) in 2018 wereldwijd 12.000 kinderen gedood of gewond geraakt. Dat is een triest record, want nog nooit waren het er sinds het begin van de tellingen door de VN zoveel. 

In totaal registreerden de VN meer dan 24.000 misdrijven tegen kinderen. Daarbij horen ook seksueel geweld, aanvallen op scholen en ziekenhuizen en het rekruteren van kindsoldaten. Dat alles staat in een rapport dat vandaag in New York werd vrijgegeven.  

Meer dan 7.000 kinderen werden als kindsoldaten gerekruteerd, vooral in Somalië, Nigeria en Syrië. Het grootste aantal gevallen van seksueel geweld en ontvoeringen van kinderen werd opgetekend in Somalië. 

VN-secretaris-generaal António Guterres zei "terneergeslagen" en "verbijsterd" te zijn door de resultaten in het rapport. In het jaar 2017 waren meer dan 10.000 kinderen gedood of gewond geworden en er waren meer dan 21.000 misdrijven tegen kinderen geregistreerd. In 2016 waren 8.000 kinderen gedood of gewond geraakt. De gegevens worden sinds 1999 bijgehouden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willems michel

    Aan de VN-secretaris-generaal, schiet (!) eens in actie en kom van uw ivoren toren af. Het dikke maandloon houdt je wel op de troon zeker.

  • Benny de Groot

    Loopt die kleine daar nu rond met een speelgoedwapen? In een centrum voor voormalige kindsoldaten?