Trein rijdt met hoge snelheid in op groep feestvierders in India: “Zeker 60 doden”

EPA
Bij een treinongeval in India zijn zeker 60 doden en 50 gewonden gevallen. Dat melden lokale media. De ramp gebeurde in de buurt van de stad Amritsar, in de deelstaat Punjab, in het uiterste noorden van India.

In India wordt momenteel het Hindoefeest Dussehra gevierd. Volgens Indiase media keken veel bezoekers in de buurt van een spoorbaan naar de festiviteiten, waaronder de verbranding van het beeld van de boosaardige koning Ravana. Door de hitte van de vlammen en doordat vuurwerk hun kant op vloog, liepen verscheidene toeschouwers de rails op om het te ontwijken. Door het harde geknal hoorden ze een aanstormende trein niet en werden ze aangereden.

Tientallen doden

Tot overmaat van ramp kwam vrijwel tegelijkertijd op het spoortraject ook nog een trein uit de tegenovergestelde richting. Op de onheilsplek stonden naar schatting 500 tot 700 mensenVolgens de politiecommissaris van Amritsar hebben zeker 50 mensen de aanrijding niet overleefd. Hij vreest dat aantal dodelijke slachtoffers nog zal oplopen tot boven de honderd. Lokale media spreken van al zeker 60 doden en 50 gewonden.

Een getuige zegt dat de machinist geen signaal gaf, toen hij met hoge snelheid langs het festivalterrein reed. “Waarom hebben de autoriteiten toegelaten om het vuurwerk zo dicht langs de spoorlijn af te steken”, vraagt de man die bij het ongeluk twee broers verloor zich af. Navjot Kaur Siddhu, politicus en eregast tijdens het ritueel, zegt dat de festiviteiten elk jaar op dezelfde plaats worden gehouden en dat treinbestuurders de opdracht kregen om ter plaatse vaart te minderen.

Tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, velen zijn er slecht aan toe. “Ik zag de trein niet aankomen”, zegt de gewonde Shatrughan Das. De 35-jarige fabrieksarbeider zat dicht bij de spoorweg naar het vuurwerk te kijken. “Ik raakte bewusteloos en kwam pas bij toen de politie me naar een ziekenhuis bracht.” Das heeft felle hoofdpijn en pijn in rug en benen. “Maar zwaargewond ben ik niet”, zegt hij vanuit zijn ziekenhuisbed.

Woedend

Aan de bevolking is gevraagd om bloed te doneren. In de deelstaat Punjab is een dag van rouw afgekondigd. Alle overheidsgebouwen en onderwijsinstellingen blijven morgen dicht. Premier Narendra Modi heeft de families van de slachtoffers financiële steun beloofd. Na het ongeluk trok een groep mensen naar de plaats van de ramp en richtten hun woede op het spoorwegpersoneel, dat geen voorzorgsmaatregelen zou hebben genomen.

EPA
EPA
EPA
EPA
EPA
AFP
AFP
AFP
EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan vankeirs

  Ge zou u toch afvragen wat die daar op die sporen deden.er zijn toch andere plaatsen om feestjes te vieren!.

 • HUGO COOLSAET

  Je vraagt je soms af wat het IQ van de overheidsinstanties is zodat dergelijke zakens kunnen gebeuren.

 • Willem Pots

  Zo dichtbevolkt dat er zelfs geen plaats is voor een festival verder weg van treinsporen.

 • Schepkens Hendrik

  erg maar niet vreems leven is goedkoop daar. veiligheid is een woord dat ze niet kennen.

 • RENE LENAERTS

  En wij maar klagen over een spoorloper zo nu en dan. Maar ja, die dachten dat hun karma goed zat; dus kon hen niets gebeuren.